Меркел и други германски политици са жертва на кибератака

Лични данни и кореспонденция са изтекли в Туитър

Меркел и други германски политици са жертва на кибератака

Хакери са публикуваха в интернет лични данни на стотици германски политици от различни партии, съобщиха местни медии. Сред тях е и канцлерът Ангела Меркел, чиито данни - имейл адрес, номер на факс и писма от и до нея, са изтекли в Туитър.

Данните на политиците, разпространени в Туитър, включват информация за кредитни карти, адреси, номера на мобилни телефони, лични писма и копия от лични карти. Няма потвърждение дали всички данни са истински.

Самоличността и мотивите на хакерите засега са неизвестни.

От кибератаката, изглежда, са засегнати всички парламентарно представени партии освен "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА.

По-късно в петък германското правителство потвърди, че в интернет са изтекли лични данни и документи на стотици политици "на всички нива" и на видни личности.

"Много от данните, пуснати в Туитър, включват личните телефонни номера и адреси на засегнатите. В някои случаи има и номера на лични карти, чатове, писма, данни от кредитни карти и фактури", съобщи говорителката на кабинета Мартина Фиц.

Правителствената говорителка каза, че от канцеларията на канцлера Ангела Меркел не е изтекла никаква деликатна информация, включително за самата Меркел.

Източници от държавната агенция за сигурност (Бе Ес И) казаха, цитирани от в. "Билд", че защитената вътрешна мрежа на германското правителство не е била засегната от хакерската атака, предаде Ройтерс.

Вътрешната комуникация в правителството не е обект на продължаваща хакерска атака, се казва в съобщението и се добавя, че от тази сутрин държавната агенция и други служби за сигурност разследват случая.

Говорител на парламентарната група на "Левите" каза, че лидерът на партийната фракция в Бундестага Дитмар Барч е бил лично засегнат, предаде Ройтерс.

Министърката на правосъдието Катарина Барли осъди изтичането на данните, което нарече "сериозно" и атака срещу германската демокрация.

Извършителят на тази атака иска да накърни доверието в нашата демокрация и в институциите ни, каза тя и подчерта, че той трябва незабавно да бе открит и да се изясни какви са били мотивите му.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?