Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха

Въпреки приказките на Тръмп САЩ са качили финансирането на войските в Европа с 40%

Ангела Меркел

НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на алианса, където трябва да изгради отбрана срещу потенциална руска агресия.

Това коментира през уикенда канцлерът на Германия Ангела Меркел, пише електронното издание Политико, цитирано от агенция Фокус.

Изказването идва в навечерието на срещата на върха на алианса в Брюксел на 11 и 12 юли.

Някои европейски лидери и анализатори се опасяват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, който ще вземе участие във форума и в миналото определи НАТО като "остаряла" организация, ще се опита да подкопае допълнително алианса.

С изявлението си през уикенда обаче Меркел препотвърждава значимостта на алианса.

"Нуждаем се от НАТО през XXI в. - и като гаранция за нашата сигурност, и като трансатлантически съюз", посочва в още обръщението си Ангела Меркел, визирайки Съединените щати.

През уикенда и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи изказване, с което разсея страховете, че Тръмп може да постави под въпрос съществуването на алианса.

Той каза, че Тръмп го е уверил в подкрепата си за НАТО и припомни, че американското финансиране за американските военни в Европа е увеличено с 40% при настоящата администрация.

"Предизвикателствата пред НАТО се промениха драстично през последните години", отбеляза Меркел и обясни, че след анексирането на Крим от Русия и намесата ѝ в Източна Украйна сега е важно "фокусът да падне върху отбраната на алианса".

"За да я осигурим, трябва да направим определени приготовления, като например, да засилим присъствието си в Централно и Източноевропейските страни", обясни германският канцлер.

Много скоро след срещата на НАТО, американският президент заминава за Хелзинки, където трябва да се види (на 16 юли) с руския си колега Владимир Путин и това, пише Политико, предизвиква опасения в някои, че Вашингтон може да предприеме ходове, които не е координирал със съюзниците си.

"Разбира се, че искаме да имаме отговорни отношения с Русия", подчерта Меркел в изявлението, като добави, че "именно за това ще продължим разговорите в рамките на Съвета Русия - НАТО".

Същевременно обаче алиансът "трябва да покаже, че е готов да ни защитава", категорична е канцлерът.

Изданието смята, че на срещата в Брюксел на 12 юли, е много вероятно Доналд Тръмп отново да поиска от съюзниците си да отделят договорените на срещата в Уелс през 2014 година 2% от БВП за отбрана.

Основна жертва на критиките му е Берлин, който в момента отделя едва 1.24% от бюджета за армията, като се очаква догодина делът на тези разходи да се увеличи до 1.31% или около 43 млрд. евро през 2019 г.

През уикенда Меркел препотвърди ангажимента си за увеличаване на средствата за отбрана, но въпреки това остава неясно кога те ще стигнат 2% от БВП.

В събота и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Берлин да повиши разгодите си за отбрана.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?