Меркел: Потенциалното ново правителство на Германия ще бъде проевропейско

Меркел: Потенциалното ново правителство на Германия ще бъде проевропейско

Германският канцлер Ангела Меркел очаква евентуално ново правителство на Германия, съставено от левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП) да следва проевропейски курс, предаде ДПА.

"Това ще бъде правителство, което ще бъде проевропейско - което знае какво значи Европа за нас по отношение на мира и свободата", заяви консервативният политик в кулоарите на срещата си с белгийския премиер Александър де Кро в Брюксел.

Това по думите ѝ е важно послание за останалите държави членки на ЕС.

"На следващо място, разбира се, са ясни очакванията правителството да продължи в много области нещата, които ние започнахме, но и, разбира се, да постави нови ударения", каза Меркел.

Канцлерът смята, че след като ГСДП, Зелените и СвДП са излезли с обща пътна карта след проучвателните преговори помежду си, те ще започнат и същински преговори за съставяне на управленска коалиция. "Смятам, че ще го направят", каза тя, предаде БТА.

Само три седмици след парламентарните избори ГСДП, Зелените и СвДП са напът да започнат преговори за реално съставяне на управленска коалиция.

"Уверени сме, че можем да сключим амбициозно и жизнеспособно коалиционно споразумение", се казва в съвместната пътна карта на трите партии за резултата от проучвателните разговори между тях дотук.

Изпълнителният орган на ГСДП още вчера подкрепи единодушно започването на подобни преговори. При Зелените решение по въпроса ще се вземе на малка партийна конференция утре, а после в понеделник това ще направи и ръководството на СвДП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?