Меркел потвърди, че ще се срещне с беларуската опозиционерка Тихановска

Меркел потвърди, че ще се срещне с беларуската опозиционерка Тихановска

Федералният канцлер Ангела Меркел потвърди днес предстоящата си среща с бившата кандидатка за президент а Беларус Светлана Тихановска.

В най-скоро време ще се срещна с опозиционерката Тихановска, каза Меркел пред Бундестага по време на дебати по федералния бюджет за 2021 г.

Канцлерът посочи, че се възхищава на смелостта на жените, които излизат на улиците на беларуските градове и добави, че Германия не признава резултатите от президентските избори и се обявява за начало а национален диалог в Беларус, без външна намеса.

Меркел каза, че на утрешната среща на високо равнище на ЕС ще се говори и за отношенията с Беларус. Не признаваме избирането на президента Лукашенко, призоваваме го да започне диалог със собствения си народ, без намеса на Запада или Изтока, каза Меркел.

Канцлерът изтъкна също, че смята инцидента с руския блогър Алексей Навални за международен проблем, а не за двустранен проблем между ФРГ и Русия.

Меркел каза, че това е престъпление, станало на руска територия, представлява нарушение на конвенцията за забрана на химическото оръжие и затова е и международен въпрос. Ще изчакаме резултатите ОЗХО и след това ще обсъдим в рамките на ЕС необходимата реакция, посочи Меркел.

Призоваваме Русия и днес го правя отново, да проведе всеобхватно и прозрачно разследване на нападението, изтъкна Меркел, цитирана от Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?