Меркел предлага подкрепа за Украйна, но не даде обещания за "Северен поток-2"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да подкрепи украинския президент Володимир Зеленски по въпроса за пораждащия спорове газопровод, но не се ангажира с обещания, предаде ДПА, информирайки за вчерашните им разговори в Берлин.

Меркел каза, че ще обсъди въпроса, когато тази седмица посети САЩ, и увери, че Германия сериозно се отнася към тревогите на Киев във връзка с тръбопровода. Тя добави, че във Вашингтон ще се водят "важни дискусии за изработване на обща позиция" по газопровода.

Освен енергийната сигурност двамата обсъдиха и изострянето на напрежението в Източна Украйна.

Меркел каза също, че Германия ще даде на Украйна 1,5 милиона дози ваксини, за да ѝ помогне да се бори с пандемията от коронавируса.

"Северен поток-2", който ще доставя руски газ за Европа през Германия поражда напрежение в отношенията между Берлин и Вашингтон. Берлин се опитва да смекчи евентуалните отрицателни последици за Украйна от проекта, който се очаква да бъде завършен идния месец. Украйна, през която сега минава основно транзитът на газ за Европа, се опасява, че ще изгуби и приходите си от транзитни такси, и значението си като транзитна страна, след като заработи тръбопроводът.

Берлин подчертава, че е важно да се запази енергийната роля на Украйна и настоява да се спазва споразумението между Москва и Киев, което гарантира преминаването на доставките на газ през Украйна. Този документ трябва да действа до 2024 г., като съдържа и възможност за удължаване на действието му до 2034, каза германски правителствен говорител.

Вчера Зеленски поиска Украйна да получи гаранции за бъдещите енергийни диставки. Той предложи въпросът да се разисква в Нормандския формат - на разговорите между Русия, Германия, Франция и Украйна за войната в Донбас. Той предложи също така в новия формат на тези разговори да се включат и САЩ.

Меркел каза, че ако се състои среща в Нормандския формат, биха могли да бъдат обсъдени и енергийните въпроси, макар че отбеляза, че газът не е част от рамката на тези разговори.

Вашингтон е против "Северен поток-2", тъй като смята, че засилва зависимостта на Европа от Русия и представлява риск за сигурността. Неотдавна обаче се появиха признаци, че Германия и САЩ може да постигнат обща позиция по газопровода.

Срещата на Меркел с американския президент Джо Байдън в Белия дом е в четвъртък.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?