Меркел: Преговари с Швейцария за свобода на движението независимо от Брекзита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите на Европейския съюз с Швейцария за споразумение за свободно движение на хора не трябва по никакъв начин да бъдат свързвани с преговорите с Великобритания за излизането ѝ от ЕС, каза в сряда германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Ако аз се опитам да се поставя на мястото на един швейцарски гражданин, нямаше да бъда никак доволна, ако изведнъж се окажа в ново положение заради едно друго решение, в една друга страна", каза Меркел на обща пресконференция в Берлин с президента на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман.

Ние трябва да водим преговорите с Швейцария, сякаш не е имало референдум във Великобритания, посочи тя. Позицията на Германия след британския референдум не се е променила: ние искаме да намерим решение на проблема и да запазим свободата на придвижване, подчерта Меркел.

На 9 февруари в Швейцария се състоя референдум, на който гражданите на конфедерацията подкрепиха въвеждането на квоти за трудови мигранти от страните от ЕС. Този резултат предизвика напрежение в отношенията на Берн със страните от Евросъюза.

Споделяне

Още от Европа