Меркел призна, че еврозоната само "печели време" с приетите спасителни планове

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че еврозоната само печели време с плановете за подпомагане на Гърция и с плана да избегне "заразяването" и на други страни, които са изпаднали в затруднено положение, но истинските проблеми остават неразрешени.

"Всичко, което направихме с (тези планове), бе да печелим време, така че разликите в равнището на конкурентоспособността и отклоненията в дефицитите между държавите от еврозоната да бъдат премахнати", заяви Меркел в реч пред делегатите на конгреса на Германската синдикална конференция, предаде БТА.

"Напълно недопустимо е това, което се случи в Гърция: години наред да бъде възможно да се фалшифицират (официални) статистически данни", допълни Меркел.

"Само че и спекулациите (които доведоха до силното поевтиняване на еврото . бел. ред.) са факт, а това стана и бе възможно единствено, защото има огромни отклонения в икономическата стабилност и в задлъжняването на държавите членки
на еврозоната", каза още германският канцлер.

Преди ден тя предупреди в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", че за да възстанови държавните си финанси, Германия ще трябва да направи "много трудни избори".

ЕС бе принуден да изработи механизъм за подпомагане на Гърция на стойност 110 милиарда евро за три години заедно с държавите членки и Международния валутен фонд. 

Междувременно висш германски банкер изрази съмнение в способността на Гърция да намали огромния си държавен дълг.

"На Гърция ще ѝ бъде много, много трудно да обслужи както трябва своя дълг", каза главният икономист на "Дека банк" (Dekabank) Улрих Катер, подкрепяйки вече обявената позиция на Йозеф Акерман, президент на най-голямата германска банка - "Дойче банк" (Deutsche Bank).

Йозеф Акерман предизвика бурни реакции с изявлението си, че Гърция едва ли ще може да намали държавния си дълг. Германското правителство отвърна, че не се съмнява в решимостта на Атина да изпълни плана за бюджетни съкращения, припомни ДПА.

По думите на Катер Атина се нуждае от първичен бюджетен излишък от близо 5 процента, съотнесен към брутния вътрешен продукт.

Първичният бюджетен излишък изключва плащанията на лихвите по държавния дълг, посочи ДПА.

Катер обаче добави, че обявените от Гърция мерки за налагане на строга финансова дисциплина на фона на слабата конкурентоспособност на икономиката ѝ, правят изгледите за растеж малко вероятни.


Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?