Месец и половина преди изборите във Франция популярността на Льо Пен спада

Месец и половина преди изборите във Франция популярността на Льо Пен спада

Разликата в рейтингите на фаворитите на президентските избори във Франция спадна до 1 на сто, показва всекидневното допитване, извършвано от института "Ъпиниънуей", предаде Ройтерс.

Популярността на лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен е спаднал от вчера с 1 на сто до 26 процента. Тя обаче все още е фаворит за победител на първия тур на изборите.

Рейтингът на центриста Еманюел Макрон е нараснал с 1 на сто до 25 процента. Очаква се обаче на втория тур срещу Льо Пен той да спечели с 60 на сто срещу 40 на сто от гласовете.

На трето място е лидерът на консервативната партия "Републиканците" Франсоа Фийон. Популярността му също се е повишила с 1 на сто, достигайки 20 процента, но това няма да му бъде достатъчно, за да се класира за балотажа. Ако все пак успее, Фийон би победил Льо Пен с 58 срещу 42 на сто.

Само 18 процента от анкетираните са изразили увереност, че водачката на крайната десница може да стане президент на Франция. 47 на сто очакват победа на Макрон.

Първият тур на президентските избори е насрочен за 23 април. Балотажът, който на практика е сигурен, ще бъде произведен на 7 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?