Местан: Когато се появи алтернатива на ГЕРБ, може да се мисли за избори

Взаимодействието на ДПС с "Атака" е "краят на политиката", но такова нямало

Волен Сидеров и Лютви Местан.

Когато се появи алтернатива на Цветанов и Борисов, тогава може да се мисли и за избори, включително и предсрочни, но дотогава ние няма да обслужваме сценария на Цветан Цветанов за бърз реванш, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той освен това отрече очевидния факт на взаимодействие между неговата партия и националистите на Волен Сидеров, които осигуряват с гласовете си официалното мнозинство на БСП и ДПС.

Нашата парламентарна група няма и не може да си позволи взаимодействие с "Атака", защото това е краят на политиката, ние сме антагонистични политически сили, посочи Местан пред репортери в петък.

На въпрос защо е допуснато Волен Сидеров да оглави комисията за борба с корупцията и за парламентарна етика той отговори: "Парламентарна традиция е опозицията да оглавява една комисия. В случая с "Атака", независимо че тя осигурява кворума, трябва да се припомни, че в 41-то Народно събрание Волен Сидеров ръководеше такава комисия - греша ли?".

Ако това е най-големият проблем за нормалното функциониране на 42-то Народно събрание нека се извърши промяна в името на тази комисия, предложи Местан, който явно вижда несъвместимост между комисията и председателя ѝ, но се въздържа да предложи смяна на председателя.

Той декларира, че на този етап идеята за преговори с ГЕРБ за връщане в парламента "нито е разисквана, нито е възможна”.

Подобна хипотеза се появи в сряда, когато партията на Сидеров бойкотира парламента и провали заседанието, след което БСП за пръв път заговориха за оставка на правителството и предсрочни избори. Те обаче побързаха да изпълнят условието на "Атака" за връщане в парламента – по-голям полицейски кордон, който да пази избраниците от протестиращите.

Лютви Местан сравни председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов с Волен Сидеров, като ги нарече "еднакво неприемливи”.

Той припомни, че в предишния парламент "Атака" и ГЕРБ са били "коалиционни партньори". Всъщност двете партии нямаха официален коалиционен договор, а ГЕРБ си осигуряваше парламентарното мнозинство с подкрепата на "Атака" през първите две години на управлението по същия начин, както сега БСП и ДПС ползват "услугите" ѝ.

"Имаме с тях не само политически, но и ценностни различия - да не забравяме, че те са и бивши коалиционни партньори,” отбеляза Местан в кулоарите на парламента малко след поредните сутрешни събития около сградата на Народното събрание.

"В момента основният политически въпрос е - каква е алтернативата на Пламен Орешарски? Ако е Цветан Цветанов и Бойко Борисов, това не е алтернатива. Когато се появи алтернатива, тогава може да се мисли и за избори. В това число и за предсрочни. Но до тогава ние няма да обслужваме сценария на Цветанов за бърз реванш, за да може да избяга от своята политическа отговорност”, коментира Местан.


"Големият дефицит на българската политика от 2009 г. насам е отсъствието на автентичен десен политически субект. Такова определение в 41-ото Народно събрание можеше да се даде на Синята коалиция, но за съжаление тя беше представена с много малко народни представители, за да може да влияе решително”, посочи лидерът на ДПС в отговор на въпрос дали формиращият се в момента десен блок не е алтернатива.

"ГЕРБ уби дясното в българската политика, погълна дясното и то се претопи в ужасен квазидесен политически субект в лицето на ГЕРБ. Цветанов като политик, като ценности е всичко друго, но не и дясно. Има нужда от автентичен нов десен политически субект. Едно е необходимостта от десен политически субект, съвсем друго е той да се случи и да бъде припознат като алтернатива”, каза Местан.


В отговор на въпрос той заяви, че няма информация дали на Делян Пеевски му е отнет достъп до класифицирана информация за нивото, за което му беше необходим, за да е председател на ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?