Местан обяви олигарсите за продукт на премиерите ни

Инстинктът на Борисов му показа, че задкулисните игри няма да останат скрити, смята лидерът на новата партия ДОСТ

Местан обяви олигарсите за продукт на премиерите ни

"Олигарсите са продукт на българските премиери... Олигархът е човек, който има връзка не просто с политическия елит, а с властта. Не може да разглеждате олигархията само с една партия. Олигархът не е равен на богат човек или бизнесмен. Има много богати хора, които трупат капитали. Насреща си имате хора, които държат под контрола си всички регулатори и са във връзка с властта – изпълнителната". Това коментира лидерът на най-новата политическа партия у нас ДОСТ Лютви Местан, който в края на миналата година бе свален от поста председател на ДПС.

Той смята още, че инстинктът на премиера Бойко Борисов му е показал, че "задкулисните връзки не могат да останат в тайна от българското общество".

ДОСТ - пронатовска и антиолигархична партия

Пред бТВ Местан обяви своя проект за "пронатовска и антиолигархична партия". В същото време обаче той отказа да посочи кои според него са олигарсите, това можело да направят премиерите от последните години, а той би участвал в дискусия с тях по темата, за да ги попита: "Вие, г-н премиер, кои олигарси създадохте?”

Той предпочете да не говори и за олигарсите в бившата си партия, независимо че депутатът от ДПС Делян Пеевски в последните години се сочи за едни от тях. "Зададох този въпрос в писмена форма на г-н премира, аз не съм компетентен, защото не съм осигурявал противозаконно възможности за трупане на корупционни капитали”, каза той, но призна, че влиянието на Пеевски в държавата е значително.

По думите на Местан, докато е ръководел ДПС, се е опитвал да снеме съмненията от нея за партия от олигархичен тип, която прокарва проруски интереси. "Всичките ми важни политически решения са били насочени към това да се освободи ДПС от образа на олигархична партия. Чрез ДОСТ ще продължа да правя това", заяви лидерът на най.новата партия у нас.

Местан заяви, че има добре планирана стратегия, с която да се попречи на регистрацията на новата партия. "Два месеца - игра на образи. На патриота и на националния предател. Знам какво цели с тази мащабна добре организирана стратегия. Цели се нещо много просто - да се попречи за регистрацията на ДОСТ. Тя ще бъде автентична българска патриотична партия", заяви още Местан.

По думите му най-късно на 9 април да бъде проведена учредителната конференция на партията и след това регистрацията ѝ ще бъде внесена в Софийския градски съд. "Тогава ще се види на колко приятели може да разчита партията на приятелите. Убеден съм, че ще имаме много силна подкрепа", заяви още бившият председател на ДПС.

Доган е собственик на ДПС

По думите му Доган е собственик на ДПС, който разцепил партията ценностно.  Въпреки че  видял просълзени очи сред бившите си съпартийци при неговото прочитане на декларацията за сваления руски самолет, малко по-късно само защото "единственият и незаменим лидер на ДПС" е нарекъл декларацията политически гаф, "аз бях обявен за авторитарен".

Според Местан, на 17 декември с речта на почетния председател на ДПС са били занулени всички усилия движението да се освободи от образа си на олигархична партия, която прокарва проруски интереси.

"Всички ние 26 години виждахме амбивалентната същност на тази партия – либерален етикет, зад който се крие една по същество тоталитарна система за вътрешнопартийно устройство, при която в крайна сметка се случва това, което каже единственият и незаменим лидер, който, освен претенцията да бъде основател на тази партия, има и претенцията да бъде неин собственик”, каза Лютви Местан.

По думите му ДОСТ няма да е просто поредна алтернатива на ДПС, а има по-широки амбиции. По отношение на финансирането Местан отбеляза единствено, че ще разчита "на силата на идеите и на спонтанната подкрепа на гражданите”. По повод информациите, че партията му ще финансира от сина на турския президент и е бил в Турция за уреждане на пари, той каза, че лесно може да се провери, че в последните месеци не е напускал страната. Той обясни, че всъщност тази информация е била написана то български жълт вестник, подета е била от турски издания и сега цитирайки ги останалите български медии отново я връщат у нас, но вече изглежда по-авторитетна.

Той беше твърде пестелив и в оценката си за демокрацията в Турция и политиката на Реджеп Ердоган: „Реджеп Таийп Ердоган е първият пряко избран президент на Турция, струва ми се, че той спечели изборите още на първи тур. Вотът на гражданите трябва да бъде уважен”.

Комисията за намеса на Анкара и Москва била тежка политическа грешка

Лидерът на ДОСТ заяви, че не усеща намеса на Анкара във вътрешната ни политика и се възмути от сформирането на парламентарна комисия, която ще се занимава с въпроса.

Според него това е "тежка политическа грешка. "Не знам как се стигна до това съглашателство между ДПС, ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт и БСП. Реформаторския блок не участва в работата на тази комисия. Когато говорим за задкулисие, което се представя от необходимост от диалог, Цветанов обича да говори, че този парламент има 8 партии и диалогът е бил задължителен с опозицията”, каза Местан и попита как се е провел този диалог за постигането на съглашателство за комисията.

По думите му, намесата на Турция във вътрешните ни работи била добре продуциран мит от проруските елементи в българския обществено-политически живот.

Подчертан интерес в Турция към новата партия

Учредяването на партията на Местан в събота предизвика подчертан интерес сред турските медии, предаде БТА.

В емисията си на български език турската национална телевизия и радио ТРТ помества подробен репортаж с коментар по темата. В статия под заглавие "Местан учредява нова партия" се акцентира, че след инцидента със сваления руски самолет, нарушил турското въздушно пространство, Лютви Местан е защитил интересите на Турция.

"Основателят на ДПС Ахмед Доган обаче заяви, че България, която е член на НАТО, не трябва да взема страна в турско-руския конфликт и УС на ДПС взе решение за отстраняването от партията на Местан, който бе избран за неин лидер през 2013 г. ", посочва радиото.

В материал, озаглавен "Българските турци учредяват нова партия" близкият до турското правителство вестник "Стар" отбелязва, че "ДОСТ ще бъде една нова партия,която ще споделя общите ценности на партньорите в НАТО и ЕС", отбелязва вестникът.

"Стар" се спира и на позицията, изразена от Местан, че е осъдил анексирането на Крим от Русия. "Ние от партията ДОСТ направихме своя избор. Този избор не е политически. Това не е политически избор между Русия и Турция", казва той, цитиран от вестника.
Изданието "Дюня Бюлтени" акцентира върху изказването на Местан, че "партията ще бъде отворена за всички българи, турци, роми, помаци, евреи и дори арменци, които не считат етническите различия за заплаха за националната сигурност, а ги възприемат като ценност".

Турските медии отбелязват също, че Местан отново е бил глобен, за това, че на публична изява говори на майчиния си турски език. Това е станало по време на публична изява в петък в град Исперих.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?