Местан подкани Борисов да става президент и да не рискува с трети премиерски мандат

ДОСТ ще подкрепи Бойко Борисов, ако се кандидатира за президент, съобщи лидерът на партията Лютви Местан във вторник, след като внесе в ЦИК над 5000 подписа за участие в изборите.

Евентуално решение на премиера Борисов да се кандидатира за президент ще определи дали ДОСТ ще обяви своя кандидат-президентска двойка, каза Местан.

"Некандидатирането на г-н Бойко Борисов е откровен политически знак – заявка за трети премиерски мандат. Но понеже и той знае, че третият премиерски мандат е доста рисков, минимум защото ще е загубил така удобното клише "виновни са предишни управляващи", защото ще влезе в третия си мандат от позицията на най-дълго управлявалия български политик, и в този смисъл той не би поел непремерен риск за трети премиерски мандат, ако няма в главата си властова формула, която да осигури неговото собствено разбиране за стабилност", разясни Местан.

Партия ГЕРБ все още не е обявила кандидат-президента си и възнамерява да стори това в последния възможен момент, на 2 октомври, при старта на кампанията за президентските избори, насрочени на 6 ноември. Преди време премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов намекна, че може да се кандидатира за държавен глава, но впоследствие това бе отхвърлено като възможност и зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заговори, че кандидатът ще е жена. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе незабавно припозната като нарочената номинация, отрече да има такива амбиции. Според източници на Mediapool ГЕРБ все още няма окончателно решение и нито един вариант не може да бъде изключен.

По-рано от ДОСТ заявиха, че имат готовност да издигнат Лютви Местан за кандидат-президент, но още няма такова решение.

Така ДОСТ продължава да опъва нервите на конкурентната партия ДПС, която, според източници на Mediapool, задължително ще излезе със собствена кандидат-президент, ако ДОСТ излъчи такъв.

Преди дни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че почетният председател на партията "Ахмед Доган би бил един добър кандидат-президент", но имало и други хора, които покриват критериите на партията, без да назове кои.

Двете партии, които практически контролират значителна част от вота на етническите турци (общо 7-8%), се очаква да имат съществена роля при евентуален балотаж на президентските избори. Засега и двете отричат да са търсени от други политически сили за договаряне на такава подкрепа, но практиката показва, че това не става публично.

Местан каза, че отношението към Русия ще определи бъдещата подкрепа при евентуален балотаж от страна на партия ДОСТ.

"От нас не може да се очаква подкрепа за вече обявените леви кандидати и то не защото са леви, а защото дочух отношението им към основния критерий на ДОСТ българският президент да бъде не декларативен, а реален, атлантик, натовец", заяви Лютви Местан.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?