Местните избори в Холандия са засенчени от референдум за службите за сигурност

Местните избори в Холандия са засенчени от референдум за службите за сигурност

Холандската крайнодясна партия на депутата Герт Вилдерс има възможност да затвърди днес позициите си по места на изборите за общински органи на властта, а междувременно холандците ще изразят мнението си за закон, който цели разширяване на правомощията на службите за сигурност, съобщава в сряда Франс прес.

Около 12 милиона холандци ще избират членовете на 380-те общински съвета в страната.
Местните избори са важно предизвикателство най-вече за крайната десница, основната опозиционна сила срещу либералното правителство на Марк Рюте, но политическите дебати са доминирани през последните седмици от консултативния референдум, който е произвеждан също днес.

Законът, който ще влезе в сила на 1 май, предоставя на службите за сигурност разширени правомощия, най-вече откривайки им достъп до данни на интернет потребителите в рамките на разследвания на джихадистки дейности.

Преценяван от някои за необходим и като убиец на свободата от други, текстът предизвиква разделение и за него се излива много мастило, отбелязва АФП.

Според последните проучвания на общественото мнение 53 процента от избирателите ще подкрепят проектозакона, съобщи холандската информационна агенция АНП.

Референдумът бе организиран вследствие на възмущението на петима студенти от Амстердам, противопоставили се на текста и подкрепени от личности от медийното пространство.

Правозащитни организации също са против законопроекта от самото му представяне. Те се опасяват, че лични данни, нямащи никаква връзка с текущи разследвания, ще бъдат събирани от службите за сигурност в рамките на техните разследвания.

Поддръжниците на закона, обратното, приветстват увеличаването на капацитета на службите за сигурност да наблюдават опасни групи като джихадистките организации.

Местен тест за крайната десница

До известна степен изместени на втори план от референдума, изборите за органи на местната власт са разглеждани като тест за крайната десница.

"Силният човек" в холандската опозиция, антиислямският депутат Герт Вилдерс, иска да разшири влиянието си и да затвърди позициите си на местно равнище. Към момента представена в общинските съвети на Хага и Алмере, неговата Партия на свободата е издигнала кандидати в тридесет общини, от севера до юга, изпълнена с решимост след спечелените 20 места на парламентарните избори миналата година, на които иначе победиха либералите на министър-председателя.

"Десните партии спечелиха на изборите през 2017 година главно заради слабата привлекателност на левите, като това не се промени", анализира Руд Коле, професор по политически науки в университета в Лайден.

Електоратът на десницата и на крайната десница обаче се фрагментира. Партията на свободата е изправена пред пряката конкуренция на "Форум за демокрация" - нововъзникнала малка партия, ръководена от харизматичния Тиери Боде - който би могъл да привлече най-младите, най-консервативните и най-образованите избиратели.

Боде - юрист по образование и привърженик на един нехарактерен за парламента стил на дебатиране - спечели две места на последните парламентарни избори.

Неговата партия обаче издига кандидати само в общините на Амстердам и Ротердам.

Междувременно двама млади кандидати на по 14 години също фигурират в избирателните листи - единият в Тилбург, на юг, а другият - в съседния град Сомерен. Ако бъдат избрани, те ще трябва обаче да изчакат, докато навършат 18 години, за да могат да заемат местата си на общински съветници.

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа