Катрин Барбър:

Местно и мултикултурно се смесват в София

Катрин Барбър

Проектът Sofia's Foreigners For Sofia European Capital of Culture представя пред чуждестранна аудитория качествата на София като Европейска столица на културата за 2019 г. Поредица от интервюта на английски език, изготвени и публикувани в оригинал в англоезичното списание Vagabond, представят значими фигури в културния живот на София и България. Интервютата в оригинал са на www.vagabond.bg. Mediapool.bg е български партньор по проекта.

Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г."

Катрин Барбър е заместник-посланик в британското посолство в София. Икономист по образование, тя е преподавала в Оксфорд и Харвард, и е била изследовател за Oxfam, най-голямата британска благотворителна организация за развитие. Като държавен служител работи в Департамента по бизнес и във Форин офис, където главните ѝ занимания са икономическите последици от глобализацията, търговията и промяната в климата.

Откога живееш в София? Кога пристигна за пръв път?

Първото ми посещение беше през лятото на 2002 г., когато работих като икономист за Агенцията за икономически анализи и прогнози. Тогава валутният борд беше нещо сравнително ново и ние се опитвахме да установим дали обменният курс ще е устойчив (радвам се, че е такъв в момента!). Престоят ми в София ми хареса, прекарвах уикендите, пътувайки из страната. Няколко години по-късно започнах работа във Форин офис и когато се появи възможност да дойда в България, веднага се възползвах от шанса. София е мой дом от 2010 г. насам.

Любимите ти места в София - и защо?

Обичам да слушам музика, затова любимите ми места са свързани с нея. Голям фен съм на Sofia Live Club, където съм била на няколко фантастични събития - аржентинско танго, изсвирено виртуозно на хармоника; концерт на Asian Dub Foundation; City-to-City Cabaret, спонсорирано от Британски съвет. Живея на булевард "Васил Левски" и така имам предимството да съм близо до това място! Обичам акустиката в Зала "България" и редовно посещавам концертите там, един от последните беше "Цигулар на покрива" в камерната зала. Софийската опера ме впечатли неимоверно с "Пръстенът на Нибелунгите" на Вагнер. С партньора ми посетихме всички представления от цикъла.

София космополитен град ли е?

Не в смисъла на световен град като Лондон или Ню Йорк. По улиците тук няма да чуете същото разнообразие от езици или да видите хора от толкова различни раси. Но според приятелката ми Звезда Ванкова, която движи проекта "Мулти-култи китчън", в София живеят имигранти от десетки различни страни. Всеки месец "Мулти-култи китчън" отбелязва културата и кухнята на различна страна, като домакини са имигранти, живеещи тук. Така че, със сигурност има някакво смесване. Бих казала, че архитектурно и културно София се усеща като европейски град с някои влияния от по-далеч.

Кои са любимите ти места за разпускане в София?

Любимото ми място за уикенда е кафето "Слънце и луна" до Малките Пет кьошета. Много е близо до дома. Ако имам време, засядам там с хубава книга, наслаждавам се на великолепната вегетарианска храна и се потапям в атмосферата. Алтернативно, когато съм с моя партньор (който определено не е вегетарианец), висим по бирариите, които могат да се намерят по целия център. Харесвам и кафенетата по булевард "Витоша". Много е разпускащо да седиш там, да пиеш кафе и да гледаш как светът минава край теб. Обикновено избирам кафенето на книжарница Greenwich.

Три забележителни неща в София?

Живеейки в София, имаме късмета да имаме толкова много паркове. Това е наистина зелен град, истинско удоволствие е да се разхождаш из парковете му. Любимото ми занимание през уикенда е да взема карта на града, да си начертая маршрут, който включва и парк, и да ходя няколко часа. Според мен ходенето пеша е най-добрият начин да опознаеш един град. Софийските паркове са пълни с очарователни малки и големи паметници и статуи и те - ако спрете и прочетете табелките, - се превръщат в прозорци към мястото, към историята.

Извън зелените площи, трябва да добавя Витоша като едно от най-хубавите неща в София. Невероятно щастливи сме да имаме толкова красиво място за разходки и почивка толкова близо. Винаги водя гостите си до една от църквите в подножието на планината.

И последно от удивителните неща в София, макар и не толкова драматично, е изобилието от кафенета, ресторанти, барове. Мисля, че е напълно възможно да посещаваш различно заведение всяка вечер и да не повториш - толкова често се появяват нови места.

Какво не харесваш в София?

Хм, няма да е много дипломатично да критикувам моя град-домакин. Едно от подобренията, които бих направила тук, са тротоарите. Няколко от гостите ми си заминаха с натъртени пръсти или изкълчени глезени. Оправянето на тротоарите би било и културна инвестиция - така пешеходците ще могат да вдигнат глави и да се насладят на града, вместо да зяпат опасните плочки в краката си.

Извън местната култура, има ли други събития, на които посетителите и жителите на града заслужава да обърнат внимание?

Международните фестивали. София Филм Фест например е с отлична репутация. За съжаление пропуснах изданието тази година, тъй като пътувах, но няма да повторя тази грешка и през 2014 г.! Много посолства и културни институти също организират фестивали. Особено ми харесаха събитията, организирани от посолствата на Япония и Белгия миналата година. Тазгодишният фестивал Британски седмици беше посрещнат много позитивно. За мен най-хубавата част беше денят на отворените врати в резиденцията на посланика - стотици хора дойдоха да ни посетят, много от тях бяха съседи, които никога не са били в сградата. Догодина ще отбележим стогодишнината от построяването на резиденцията и съм сигурна, че ще организираме няколко събития за гостите и жителите на София.

Заслужава ли София да стане Европейска столица на културата за 2019 г.?

Да! Градът предлага толкова много. В България идват много посетители от Европа, но те не винаги посещават София - ще е страхотна възможност да покажете на гостите си колко привлекателна е столицата. Сигурна съм, че София би направила страхотна програма.

Споделяне

Още от Общество