Метрото до “Цариградско шосе” тръгва през май

Снимка: БГНЕС

Строящата се отсечка от столичното метро от “Младост” до “Цариградско шосе” при ИнтерЕкспо Център може да е готова още през май, юни най-късно. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на строителството на подземната железница в частта от “Лъвов мост” до НДК.

“Юни – юли ще правим тестовете тук, така че 1 август ще е готово гражданите да го ползват. 130 000 часа спестено време на гражданите, 70 000 тона парникови газове, 20 % намаление на шума, едно безспорно изключително важно съоръжение. Това е и най-големият строеж в историята на нашата страна”, изтъкна предимствата на метрото пред автомобилния транспорт премиерът. Той заяви, че на откриването на новите отсечки ще присъства президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу, “тъй като му е обещал”.

“Хубаво е паркоместата, които са около метростанциите да бъдат вързани с билетчетата (за градския транспорт - бел. ред.) и да бъдат на по-ниска цена, за да можем да стимулираме гражданите да слизат в паркингите с колите си”, каза Борисов. Той обаче заяви, че това е въпрос, който ще бъде обсъждан от Столичния общинския съвет.

“Надявам се след приемането на Закона за публично-частно партньорство общината да има по-гъвкави възможности за публично-частно партньорство в паркингите, но това си е тема на общината, която кметът ще си коментира”, каза още министър-председателят.

На инспекцията присъстваха министрите Томислав Дончев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, първият демократично избран президент д-р Желю Желев, представители на дирекцията по регионална политика на Европейската комисия и на програмата Джаспърс и др.

Строежът на метрото се финансира от еврофондовете по програма “Транспорт”. Първият етап е от “Надежда” през НДК до “Черни връх” и се финансира със 157 млн. евро от кохезионния фонд, заем и национални средства. Вторият етап включва отсечките “Обеля” - “Надежда” и “Младост – Цариградско шосе” и се финансира с 200 млн. евро от ЕС и заем от Европейската инвестиционна банка.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?