МФ ще представи нова формула на такса "смет" до дни

МФ ще представи нова формула на такса "смет" до дни

Министерството на финансите ще публикува за обществено обсъждане нов проектозакон за местните данъци и такси най-късно до 31 март, съобщиха от ведомството за Mediapool.

Така то ще изпълни законовото си задължение да изработи по-добър механизъм за изчисляване на такса "смет", чийто краен срок е именно 31 март 2017 г. Придвижването на проекта обаче ще зависи от сформирането на редовно правителство и нов парламент.

По инициатива на Българската стопанска камара (БСК) във финансовото ведомство в понеделник се състоя поредната среща на работната група за изработване на новата методика. Част от новите предложения ще бъдат отразени в проектозакона.

Той ще се отличава в някои детайли от предишния проектозакон на МФ на тема такса "смет", който беше публикуван миналата пролет, но така и не бе гласуван от ГЕРБ в парламента.

Проектът предвиждаше от 2017 г. такса "смет" да се определя само на базата на количеството изхвърлен отпадък или на броя на ползвателите на имота и да не зависи от данъчната оценка. Сега има и предложения като възможна основа за определяне на таксата да се разпише и застроената площ на имота.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес