mediapool.bg Ти си това, което четеш

МФ ще представи нова формула на такса "смет" до дни

16:09 | 20 март 2017 | 0 коментара

Министерството на финансите ще публикува за обществено обсъждане нов проектозакон за местните данъци и такси най-късно до 31 март, съобщиха от ведомството за Mediapool.

Така то ще изпълни законовото си задължение да изработи по-добър механизъм за изчисляване на такса "смет", чийто краен срок е именно 31 март 2017 г. Придвижването на проекта обаче ще зависи от сформирането на редовно правителство и нов парламент.

По инициатива на Българската стопанска камара (БСК) във финансовото ведомство в понеделник се състоя поредната среща на работната група за изработване на новата методика. Част от новите предложения ще бъдат отразени в проектозакона.

Той ще се отличава в някои детайли от предишния проектозакон на МФ на тема такса "смет", който беше публикуван миналата пролет, но така и не бе гласуван от ГЕРБ в парламента.

Проектът предвиждаше от 2017 г. такса "смет" да се определя само на базата на количеството изхвърлен отпадък или на броя на ползвателите на имота и да не зависи от данъчната оценка. Сега има и предложения като възможна основа за определяне на таксата да се разпише и застроената площ на имота.

Още по темата
Още от Бизнес