Миграционният натиск ще се повиши заради изтеглянето на НАТО oт Афганистан

Снимка: БГНЕС

Миграционният натиск към България е повишен, но не е необичаен. Това заяви по време на парламентарния контрол вътрешният министър Бойко Рашков. Очаква се ситуацията да се влоши заради изтеглянето на контингентите на НАТО от района на Близкия Изток, допълни той.

От началото на годината опитите за незаконно преминаване на границата са над 17 000. Засилено е приъствието на патрули на граничната полиция и на жандармерията по границите с Турция и Гърция. Командировани са почти 300 служите, в тези райони е съсредоточена и техника. Към момента капацитетът на бежанските центрове в Харманли и Любимец е запълнен на 85%.

На този етап не може да се говори за необичаен натиск, каза Рашков. Той отбеляза, че през лятото броят на незаконните мигранти винаги се увеличава.

"Очаква се допълнително увеличение на този натиск по една политическа причина – изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което автоматично предизвиква вътрешнополитически проблеми", заяви министърът.

Той посочи, че в Афганистан се влошава обстановката. Невъзможността да се гарантира фукнциониране на държавата определя миграционната динамика. Заради засилване влиянието на талибаните стотици семейства се опитват да влязат в Иран, а след това в Турция, откъдето да продължат към Гърция, България и Западна Европа.

България има готовност да поиска помощ от останалите европейски страни, ако не може да се справи сама. Към момента това не се налага.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?