Михаил Миков: Отрязаха ни ръцете

Михаил Миков: Отрязаха ни ръцете

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков се оплака, че ведомството му е останало "без ръце" след приетите преди ден промени в Закона за електронните съобщения.

"МВР е блокирано, страх ме е да си помисля, че някакви лични мотиви могат да се намесят в един такъв въпрос", заяви министърът в петък пред БНТ.

С гласовете на опозицията, НВСД и някои социалисти в четвъртък парламентът отхвърли предложенията за законови промени, позволяващи безпроблемен достъп на МВР и ДАНС до данни за телефонните разговори на хората. Досега МВР можеше да следи мобилния трафик без да иска разрешение от съда,

Миков определи решението като необмислено и се закани, че ще запознае президента с проблема.

От парламентарната трибуна Миков заяви, че приетият нов текст на пръв поглед защитава човешките права, но всъщност нанася много сериозен удар върху оперативните способности на службите за разкриване на престъпления по горещи следи.

Безспорно от време на време МВР е разкрило някое битово или аматьорско престъпление по горещи следи. При поръчковите убийства, взривовете и отвличанията обаче "горещите следи" изстиват мигновено и полицията не може да се похвали с успехи.

Според министъра последните промени ще окажат негативно влияние върху престъпления като сводничество и детска порнография. Без да обясни защо, той добави, че ще намалее оперативната възможност да се разкриват отвличания, грабежи и убийства.Министърът помоли депутатите да направят ревизия в закона, но в същото време ги обвини, че тълкуват твърде тясно директивата на ЕС. Според Програма "Достъп до информация" (ПДИ) обаче отхвърленият вече проект на МВР е твърде широко тълкуване на директивата на ЕС, която създава възможности на националните власти да задължат комуникационните компании да съхраняват данни за трафика.

Помолен да обясни простичко за какво става въпрос с приетите промени в закона, пред БНТ министър Миков каза: "Ами, намират убит човек, в който има телефон. Оттук насетне, ако се случва в един часа през нощта, в съответния окръг трябва да има дежурен председател или заместник-председател, упълномощен, на съда, те са обикновено по двама-трима, трябва да се осигури денонощно дежурство, трябва да има секретно деловодство. И всичкото това трябва да се развие в рамките на един срок, понякога който е час - час и половина".

Все пак той добави, че при неотложни случаи МВР може да използва данни от трафика за разкриване на престъпления. Това може да става чрез процедурата за 24-часово подслушване, за която трябва само министерска заповед.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?