Михо Михов: Армията е пред колапс

Михо Михов, сн. БГНЕС

Българската армия по диагноза е пред колапс, каза председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов.

”Сега се поставя паралел кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати”, каза депутатът от АБВ пред БНР.

Той коментира, че ако доверието към Българската армия се разклати, един от главните устои на държавата вече е рухнал.

Михов определи като неприемлива възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство. Ген Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника.

Според него балтийският опит – да се плаща на друга държава за охрана на въздушното пространство е ”неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация”.

”Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери, и силно страда функцията "командване и управление на войските". Затова точка първа от предложенията на Консултативния съвет към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят с възможните сили и средства, на цялата ни нация средства, за модернизиране на трите вида въоръжени сили”,каза Миков.

Консултативният съвет за национална сигурност реши пред ден, че бюджетът за отбрана тази година няма да се актуализира, но от 2016 година ще се заделят повече средства за сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от България