Миков отне стаи на ГЕРБ и "Атака" в НС, Борисов реагира в стил "бият Паниковски"

Бойко Борисов

Депутати от ГЕРБ се оплакаха в четвъртък, че една от стаите на партията в парламента е била запечатана, а патронът на вратата ѝ е бил сменен. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който досега ползваше запечатаното помещение, използва случая да вдигне медиен шум в класическия стил "бият Паниковски". Той обяви, че стаята ще бъде предоставена на независимите депутати, които напуснаха групата му, за да се присъединяват към новата партия на Николай Бареков "България без цензура".

Така "четвъртият коалиционен партньор" на управляващите – "Цензурата", по думите на Борисов, след депутати щял вече да си има и стая.

Оказа се обаче, че председателят на парламента Михаил Миков още преди два месеца е издал заповед ГЕРБ и "Атака" да освободят по една заемана от тях стая "за целите на оптимално използване на възможностите, които дава ограниченото пространство на тази сграда, както и за постигането на по-справедливо разпределение на наличните площи". Депутатите са имали пет дни да напуснат помещенията. От "Атака" са освободили заеманата от лидера им стая, но от ГЕРБ продължили да я ползват два месеца до вчера.

Това, което направи Михаил Миков, показва неговата управленска немощ, написа Бойко Борисов във Фейсбук. "Днес той е взел кабинета ми в Народното събрание, като е сменил ключалката. С този си акт Михаил Миков показва безсилие, злоба и страх. Неговата управленска немощ личи и от факта, че не може да събере кворум в Народното събрание", продължи лидерът на ГЕРБ.

"Миков взима стаята на председателя на най-голямата парламентарно представена партия с най-много депутати, за да я даде на четвъртия си коалиционен партньор – Цензурата. Тази немощ предизвиква в мен смях и жал едновременно, защото с кабинет и без кабинет ГЕРБ ще спечели изборите и пак ще бъдем първи, но по-важното е, че Миков и Станишев превърнаха столетницата в заложник на ДПС и "Атака", а сега вече добавят и нов коалиционен партньор", допълва Борисов. И завършва: "Дават кабинета на двамата депутати, от които очакват подкрепа за вота на недоверие. Хората, които са загубили изборите, се държат като дерибеи в парламента."

По-късно през деня от пресцентъра на парламента уточниха, че през последните 25 години председателите на ПГ никога не са имали отделни работни помещения в сградата на Народното събрание на пл. "Народно събрание”. Шефовете на групи са ползвали работни кабинети, но в другата сграда на парламента – бившия Партиен дом.

 

"Още в началото на мандата на това Народно събрание на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ е осигурен просторен кабинет от четири свързани помежду си работни помещения с обща площ от повече от 70 квадратни метра. Кабинетът се намира в сградата на парламента на площад "Княз Александър І", където са и кабинетите на всички останали председатели на парламентарни групи", отговарят от парламента.

 

"За разлика от председателите на парламентарни групи, право на самостоятелен кабинет в централната сграда на парламента традиционно имат обаче заместник-председателите на парламента, но към момента ПГ на ГЕРБ не са номинирали такъв и не са демонстрирали намерение да сторят това", уточняват от пресцентъра на НС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?