Милен Велчев: НДСВ е в неведение за преговорите с "Газпром"

Милен Велчев: НДСВ е в неведение за преговорите с "Газпром"
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да спре престрелките с кмета Бойко Борисов и да се съсредоточи в преговорите с "Газпром", призова в неделя пред бТВ зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

НДСВ е коалиционен партньор в това правителство, но "няма капка информация" от Министерството на икономиката и енергетиката как вървят преговорите с руската газова компания, обясни още Велчев.

"Всичко, което знаем, го знаем от медиите, и това, което знаем, не внушава голяма доза комфорт. Смятам, че има опасност големи сектори от българската икономика да се окажат неконкурентоспособни на прага на влизането ни в ЕС," допълни той.

Милен Велчев коментира още, че няколкото приватизационни сделки, с които Румен Овчаров се е похвалил, всъщност са започнати от предишното правителство преди година и половина, или две, и само някои от тях са завършени или са на път да бъдат приключени. Като пример той посочи сделките за ТЕЦ "Варна" и Киноцентър "Бояна".

"Същевременно сме свидетели в някои случаи дори на прикрита национализация, както е случаят с предлаганите клаузи от закона за енергетиката, които ние няма да подкрепим посмъртно”, обясни Велчев.

Той уточни, че става дума за увеличаване на ролята на НЕК и за разширяване на правомощията ѝ за директна продажба на електроенергия, заобикаляйки едва прохождащия частен сектор в България.

“Явно, че на някои им се иска да има повече пари и обороти в държавната НЕК за сметка на частния сектор, а защо е това желание, те трябва да отговорят сами", коментира зам.-председателят на НДСВ и бивш финансов министрът в кабинета Сакскобургготски.

В коментар на конфликта между икономическият министър Румен Овчеров и столичният кмет Бойко Борисов по въпросите около столичната топлофикация, премиерът Сергей Станишев подчерта, че никога не бива да се забравя кой  е мажоритарният собственик на дружеството и това е столичната  община.

Станишев допълни, че не е получил писмо от кмета Борисов по темата. По думите му, столичният кмет първо обявявал нещо пред медиите и после го прави. Ако го прави, естествено, уточни премиерът.

Междувременно в събота говорителят на Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов съобщи пред Дарик радио, че ще бъде направена проверка на Сметната палата, данъчните и другите служби, проверявали през последните  години "Топлофикация" - София.

Първо трябва да има констатация от ревизиите и да се докаже, че има злоупотреби, а след това ще бъде направено разследване дали е имало укриване на нарушения, обясни Найденов.

Той отбеляза, че сега се водят две разследвания срещу Валентин Димитров - за длъжностно присвояване и за пране на пари и неплащане на данъци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?