Милиардерът - филантроп Лоурънс Рокфелер почина на 94 години

На 94 години в дома си в Манхатън почина внукът на Джон Рокфелер Лоурънс Спелмън Рокфелер - знаменит милиардер, филантроп и защитник на околната среда, съобщиха световните агенции.

До март 2003 г. Рокфелер всекидневно е идвал в офиса си в Рокфелер - център в Ню Йорк, а за последен път се е появил на работа в сряда.

Той бе посочен под № 377 в списъка на милиардерите в класацията на сп. Форбс за тази година със състояние от 1.5 милиарда долара.

Лоурънс Спелмън Рокфелер е роден на 26 май 1910 година в Ню Йорк. Той завършва бакалавърска степен по философия в университета в Принстън, а след това учи две години право в Харвард.

Под въздействие на баща си и чрез собствен опит и наблюдения Лоурънс Рокфелер става запален защитник на околната среда и е бил съветник по тези въпроси на петима американски президенти. През 1958 г. той основава Американската асоциация за защита на природата и дълги години е председателствал Зоологическото общество в Ню Йорк.

Рокфелер също е известен с благосклонното си отношение към рисковите инвестиции. Той често е влагал пари в проекти, бъдещето на които зависи от продължителни научни и изследователски проучвания. Той поддържаше корпорациите Apple Computer, Intel и McDonnell Aircraft.

Съпругата на Лоурънс Рокфелер почина през 1997 г. От петте му братя и сестри го надживя само един, а милиардерът остави четири деца, осем внуци и 12 правнуци.

Споделяне

Още от Свят