Милиарди в енергиетиката, а няма пътни подходи към съседните страни

Предишните български правителства наливаха милиарди в енергетиката, а сега тези строежи пустеят, заяви регионалният министър Росен Плевнелиев по време на посещение в Габрово.

По думите му, отговорната правителствена позиция е да се каже, че не само енергетиката, а и пътищата са приоритетна ос, която може да създава работни места и да генерира приходи.

Отговорна позиция на правителствата е да създадат предпоставки потокът от хора от съседните страни да преминават свободно през България, каза министърът. По думите му, държавата е в изолация, защото няма подходи нито към Гърция, нито към Сърбия, а единственият ни подход към Румъния е Дунав мост, строен преди 55 години.

България има шанс на направи свой приоритет не само Коридор номер 9 (свързва Хелзинки (Финландия) с гръцкото беломорско пристанище Александруполис), но и Коридор номер 10 (свързва Солун с Унгария), смята министърът.

Обходният път на Габрово е важен, той е включен в оперативната програма "Транспорт" за периода 2010 - 2013 година. Тунелът под връх Шипка ще се реализира тогава, когато се намери инвеститор, който да строи чрез публично-частно партньорство без държавна гаранция, обясни министърът. Ако инвеститор не се намери, със сигурност проектът за тунела ще бъде включен за реализиране с евросредства в периода 2014 - 2020 година, информира министърът.

Плевнелиев и министърът по усвояването на европейските средства Томислав Дончев посетиха в Габрово новия дом за хора с физически увреждания и се запознаха със строителния обект "Зала Възраждане".

Габрово е един от малкото градове в страната, инвестирали успешно в инфраструктурни и екологични проекти. Няма друга община в България, подготвила стойностни, зрели проекти, към които веднага може да се премине към финансиране и строителство, заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още от Бизнес