Милко Ковачев: В Либия искат да разширим двустранните отношения, а не да ни слагат ембарго

Не може и да става дума за налагане на търговско ембарго от страна на Либия, той като говорихме изключително за разширяване на двустранните търговско-икономически отношения. Това съобщи в неделя пред БТА министърът на икономиката Милко Ковачев, който е на двудневно работно посещение в Либия.

В Джамахирията Ковачев имаше планирани срещи с министъра на търговията и на икономиката на Либия Абделкадер Омар Белхеир, с министъра на енергетиката Фатхи Бен Шатуан и с председателя на Управителния съвет на Либийската национална петролна корпорация Абдула ал Бадри.

Според Ковачев България и Либия са заявили готовността си да бъде открито  Българско търговско-икономическо представителство в Триполи.

Всички срещи преминаха в дух на добро сътрудничество и бяха отчетени значимите проекти, осъществени в миналото, каза още министър Ковачев. Той допълни, че по време на срещите е било изразено ясното виждане, че добрите широки икономически връзки между двете страни могат да се възстановят и подобрят.

Министърът е съобщил още, че се очаква през май на посещение в България да пристигнат либийски експерти за подготовка на 22-та сесия на Смесената българо-либийска икономическа комисия.

Милко Ковачев отрече по време на срещите му да е бил обсъждан въпросът за осъдените на смърт български сестри.

Атмосферата на проведените срещи на Ковачев обаче ясно подсказва, че Либия търси компромисно приемлив за нея начин да реши този въпрос. В навечерието на заминаването на Ковачев Би Би Си цитира изявление на либийския премиер Шукри Ганем, че е възможно да се намери решение на въпроса с присъдата на българките. Ганем обаче повтори тезата, че неговото правителство е под натиска на семействата на болните от СПИН деца, и подсказа, че решението може да се съчетае с облекчаването на страданията на тези семейства.

Споделяне

Още от България