Милко Ковачев:Не сме обещавали на "Джейлан" да посочи наследника си в "Горна Арда"

Министърът на енергетиката Милко Ковачев отрече общото събрание на ХЕК "Горна Арда" да е решило, че турската "Джейлан холдинг" ще посочи наследника си в проекта.

На пресконференция в Министерски съвет министърът каза: "Няма такова решение, става въпрос за едни взаимни отношения. Тъй като има мнение и от двете страни за непокриване на взаимните отговорности, се е взело решение в кратък срок от време това да бъде анализирано и да бъдат представени съответните доводи от страните". Министърът обаче отказа да конкретизира какви са българските претенции към "Джейлан", както и какви са претенциите на турския холдинг към София.

Милко Ковачев заяви също, че публикациите в медиите, че министерството му не подкрепя проекта, не отговарят на истината.

Пред журналисти министърът говори и за срещата между Гюнтер Ферхойген и Соломон Паси, една от основните теми на която бе АЕЦ "Козлодуй" и на която присъства и Ковачев.

Според Милко Ковачев въпросът за спирането на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" не произтича от преговорите ни с Европейската комисия, а е част от решение на ЕС за поддържане на най-високи стандарти за ядрена безопасност в страните-кандидатки.

На срещата в Брюксел е станало ясно, че вече значително са променени предпоставките, на основата на които през 1992 г. е взето решението на Г-7, че съществуват ядрени блокове, които не подлежат на подобрения при разумни разходи. Промяната се доказвала и от заключенията на втория доклад по ядрената безопасност, представен от България през тази седмица във Виена. Запитан за кои блокове се отнася промяната в позицията, тоест за кой тип ядрени реактори може да се каже, че вече могат да бъдат подобрени с разумни разходи, Ковачев посочи реакторите тип ВВЕР, каквито са и четирите малки блока в АЕЦ "Козлодуй".

Пред еврокомисарят по разширяването Ферхойген българската страна е заявила желанието си да бъде третирана равнопоставено с другите кандидатки за ЕС. Ковачев припомни, че когато през 1999 г. са подписани споразумения с България, Словакия и Литва, и трите страни са поели ангажименти за по-ранно затваряне на някои блокове.

Към днешна дата Словакия и Литва са в първата група, които ще станат членки на ЕС през 2004 г. Те имат преходен период за спиране на реакторите, като например тези в словашката централа в Бухонице ще бъдат спрени през 2006 и 2008 година. Министърът заяви, че нашите блокове 3 и 4 по нищо не отстъпват като безопасност от блоковете в Бухонице.

Споделяне

Още от Бизнес