Милошевич: Процесът в Хага е "чист фарс"

Обвиненият за военни престъпления и геноцид Слободан Милошевич приключи встъпителната си защитна реч в сряда, като обяви, че процесът срещу него в Хагския трибунал е "чисто и просто фарс", при това "не съвсем евтин".

Обвинението приключи представянето на аргументите си през февруари тази година.

Бившият югославски президент отрече пред трибунала отговорността си за престъпленията, в които го обвинява трибуналът на ООН.

Той говори без да ползва бележките си като се обръщаше направо към съда, отбелязва АФП.

Милошевич отхвърли обвиненията на прокуратурата, че сръбските националисти са искали да създадат Велика Сърбия по време на войните на Балканите през 90-те години.

Това, което не успяха да кажат, е, че извършеното от сърбите бе в самозащита, каза Милошевич, говорейки за войната в Хърватия в началото на 90-те, когато Загреб обяви независимост.

Милошевич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления в Хърватия (1991-95г.), Босна (1992-95 г.) и Косово (1998-99 г.).

Процесът срещу него е смятан за най-важният процес за военни престъпления в Европа от повече от половин век, отбелязва Ройтерс.

Бин Ладен, Ватикана и ЦРУ обвинени в конспирации

Две години след началото на делото в трибунала на ООН, в защитната си реч Милошевич избори серия "конспирации" срещу сръбския народ, включително от страна на Осама бин Ладен, Ватикана, нео - нацистите, ЦРУ и др., предаде АП.

"Благодарение на характера и съдържанието на фалшивите обвинения (процесът) се превърна чисто и просто във фарс. Сумата на парите обаче не е незначителна. Това не е евтин фарс", посочи Милошевич. Годишният бюджет на Хагския трибунал е 270 милиона долара, припомня Ройтерс.

Сърбите се защитавали

Бившият югославски президент обяви, че най-голямото желание на сърбите било да бъде установен мир. "През всички тези 10 години не е имало дискриминация срещу никого" вътре в Сърбия, каза Милошевич.

Той обвини бившия босненски президент Алия Изетбегович, че планирал чистка на сърбите и създаване на ислямска държава в Европа с помощта на близкоизточни фундаменталисти, предаде АП.

Онова, което прокурорите на ООН не казаха е, че дейността на сръбския народ беше насочена към самозащита, заяви Милошевич, който през цялото време се отъждествяваше с целия сръбски народ.

Той откри защитната си реч във вторник, обявявайки процеса срещу него като "коварно изопачаване на историята" и обвини прокурорите, че са представили всичко изопачено, за да отговаря на тяхната версия на събитията.

Милошевич обяви, че е невинен и продължава да настоява да се защитава сам въпреки лошото му здравословно състояние.

Прокурорите обвиниха Милошевич, че бави процеса

В сряда Слободан Милошевич отхвърли твърденията, че нарочно не се лекува, за да забави водения срещу него процес.

Прокурорите го обвиниха, че се опитва да губи времето на съда, като не взима предписаните му лекарства за високо кръвно налягане.

Милошевич отхвърли обвиненията, като каза пред съда, че си е взел лекарствата пред представители на охраната на затвора, които са отбелязали часа и дозата.

Делото, което започна преди две години, се бави заради лошото здравословно състояние на бившия югославски лидер. Той се защитава сам пред съда, но съдиите обсъждат дали да не назначат адвокат, въпреки неговото несъгласие, за да ускорят съдебния процес.

Втората част на процеса - защитата - трябваше да започне през април, но бе нееднократно отлагана заради високото кръвно налягане на Милошевич.

Срещу него са повдигнати 66 обвинения във връзка с отговорността му за започване на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово през 1990-те години, които последваха разпадането на федералната югославска държава. По време на войните бяха убити над 200 000 души.

Според прокуратурата Милошевич е отговорен за етническото прочистване в бившите републики, като целта му е била създаването на Велика Сърбия.

Първите свидетели на защитата се очаква да бъдат изслушани след 7 септември. Първоначално Милошевич внесе списък с 1 400 имена на свидетели, но само малка част от тях ще бъдат призовани през 150-те дни, през които той ще води защитата си.

Юридическият съветник на Милошевич Зденко Томанович заяви, че сред първите свидетели на защитата ще бъдат бившите премиери на Гърция, Югославия и Русия - Константинос Мицотакис, Момир Булатович и Евгений Примаков.

Милошевич смята да призове като свидетели бившия американски президент Бил Клинтън, британския премиер Тони Блеър и германския канцлер Герхард Шрьодер.

Съдиите обаче казаха, че бившият югопрезидент трябва да представи убедителни мотиви за призоваването на всеки свидетел.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?