Милутинович преговаря да се предаде доброволно на Трибунала в Хага

Бившият сръбски президент Милан Милутинович води преговори за предаването си на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде вчера АП, като се позова на правителствен източник. Източникът на АП твърди още, че разговорите с Милутинович са във финалната си фаза и в момента се обсъждат технически детайли. Според днешна публикация във в. Политика процедурата около заминаването на бившия сръбски президент Милан Милутинович за Хага е в заключителна фаза, като сръбското правителство и Националният съвет за сътрудничество с Хагския трибунал ще вземат решение през следващите два дена за предаването на Милутинович.

Заключителното заседанието на сръбското правителство, на което ще се обсъжда искането на Белградския окръжен съд за започването на процедурата по предаването на Милан Милутинович на Хагския трибунал, ще се състои следващата седмица, съобщава в. Данас, като се позовава на сръбският вицепремиер Жарко Корач. На въпрос дали предаването на Милутинович излага на опасност националната сигурност, Корач посочи, че отговор на този въпрос ще даде правителството.

По-рано вчера сръбският министър на правосъдието Владан Батич заяви за белградското радио Б-92, че на Милутинович ще бъдат дадени гаранции от страна на държавата, ако той се предаде сам на Хагския трибунал.

Според Батич цялата процедура ще завърши с доброволното предаване на бившия сръбски президент.

Международният трибунал за военните престъпления настоява бившият сръбски президент и последен близък съратник на Милошевич, които заемаше висок пост, да бъде предаден, но досега югославските власти отказаха да го направят, като се позоваваха на имунитета, който Милутинович имаше като сръбски държавен глава.

Петгодишният мандат на Милан Милутинович изтече на 29 декември и оттогава въпросът за изправянето му пред Хагския трибунал отново стана актуален.

Милутинович е обвинен от Хагския трибунал във военни престъпления за ролята му в косовския конфликт.

Югославските власти започнаха процедурата по предаването на Милутинович на Хагския трибунал ден, след като изтече мандатът му, но правните действия спряха във връзка с коледните празници в Сърбия, които се честват по Юлианския календар.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?