Министър нажежи страстите между медицинските сестри и СПА служителите

Министър нажежи страстите между медицинските сестри и СПА служителите

Изказване на социалния министър Тотю Младенов от миналата седмица, че загубилите работата си медицински сестри могат да се насочат към СПА центровете, обиди първо сестринската общност, а след тяхната реакция скандализирани останаха и служителите на разкрасителните центрове.

При откриването на Европейския ден на труда миналата седмица Младенов заяви, че съкратеният персонал от малките болници може да се пренасочи към СПА центрове. Авангардната му идея обиди медицинските сестри, тъй като в страната има недостиг на такива кадри. В момента у нас на един лекар се падат по 1.5 сестри. За сравнение в Холандия на един лекар се падат 3.8 сестри, а в Унгария – 3.3.

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи излязоха с отворено писмо до Младенов, в което се казва, че отношението към сестрите като към слугини е довело до положението в България да няма такива кадри.

“Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви изказва гореща благодарност, че Вие точно изразихте отношението към медицинските сестри в България, като им препоръчахте да се преквалифицират в телячки, масажистки и какво ли не още в СПА центровете“, написа на Младенов председателката на организацията на медицинските сестри Станка Маркова.

Тя съобщи, че в България трябва да има 65–70 000 медицински сестри, но вместо това те са едва 29 000. По 1800 сестри годишно напускат страната, а след това изказване броят им ще се увеличи, обявиха от съсловната организация.

Острите думи на Маркова обаче обидиха на свой ред служителите на центровете за красота. В четвъртък от Асоциацията на малките и средни предприятия от индустрията за красота и здраве настояха Маркова да им се извини.

"С цялото ни уважение към представляваната от вас неправителствена организация, вашите титли и най-вече правото ви на професионално мнение, смятаме за недопустимо да наричате служителите и специалистите в СПА центровете "телячки, масажистки и какво ли не още", посочват в становището си от разкрасителния бранш.

Според тях Маркова е обидила висококвалифицирани кадри и голям процент бивши медицински сестри, които вече са се преквалифицирали.

"Ние вярваме, че това, което казвате по отношение на недостига на медицински сестри и тяхната незаменима роля в здравната система, е огромен проблем, но да подсилвате важността им за сметка на други професии, е неморално и недостойно", допълват от асоциацията.

Споделяне

Още от България