Министър Трайков: Увеличението на ДДС не стимулира икономиката

Увеличаването на ДДС е мярка, която не се взима, за да се стимулира икономиката, коментира министър Трайчо Трайков в четвъртък, часове след като премиерът Борисов обяви, че предстои временно повишение на данъка.

Това е мярка, която се взема, когато всички останали са изчерпани, за да се подкрепи бюджетът, каза още министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Той поясни, че още няма формално решение за повишаване на ДДС. Темата се дебатира отново със синдикатите и работодателите в четвъртък следобед.

Увеличението на данъците никога не е добра идея. Всяко увеличение на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взима, за да стимулира икономиката, и винаги действието е точно обратното, посочи Трайков.

Според Бойко Борисов обаче в момента финансовите експерти изчисляват с колко да се вдигне ставката. Премиерът се зарече, че след като антикризисните мерки сработят, че ДДС ще бъде върнат на сегашните 20%, а до края на правителствения мандат ще бъде намален.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?