Министърът на правосъдието не била притискана за оставка

Министърът на правосъдието не била притискана за оставка

Министерството на правосъдието (МП) опроверга твърденията на лидера на РЗС Яне Янев, че върху министър Маргарита Попова е оказван натиск да подаде оставка по повод коментарите ѝ за операция "Октопод".

Янев заяви, че Попова и нейна заместничка са били критикувани от политическото ръководство на ГЕРБ и от PR отдела на Бойко Борисов и Цветан Цветанов заради съвета ѝ към МВР, отправен преди няколко дни от ефира на Дарик радио, да спрат арестите, докато не се съберат достатъчно доказателства за вина.

Според Янев именно тези нападки са причина правосъдният министър да отказва интервюта.

От пресцентъра на МП заявиха в сряда, че това не отговаря на истината.

"Позоваването на интервю на министър Попова пред Дарик радио на 13 февруари 2010 г. следва да е коректно и в тази връзка улесняваме коментиращите, като цитираме част от разговора, в който на въпроса на водещия "Тоест, Вие сте за повдигане на обвинение без арести в масовия случай", министър Попова отговаря следното: "И сега така е записано в Наказателно-процесуалния кодекс. Мярката за неотклонение "задържане под стража" не може да бъде наказание и не може да бъде предпоставка и условие, за да могат да се събират доказателства. За тежката организирана престъпност мярката за неотклонение "задържане под стража" е наложителна. Тя затова е и предвидена."

От пресцентъра допълват, че коментарът не се отнася до конкретен казус, а е направен в контекста на разговора за идеите за промяна на НПК с цел изчистване на формализма в наказателния процес.

Споделяне

Още по темата

Още от България