Министри и областни управители не могат да агитират за изборите

Министрите и областните управители ще могат да участват в предизборната кампания, само ако са кандидати за кметове или общински съветници. Това стана ясно от прието днес решение на Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) и последвалите обяснения на говорителите на комисията Бисер Троянов и Александър Александров.

Те бяха помолени да интерпретират текст в днешното решение, според което областните управители и кметовете, както и техните заместници и всички, работещи в областните администрации или в кметствата, могат да участват в предизборната агитация, само ако са регистрирани като кандидати за съветници или кметове и ако си вземат платен служебен отпуск. Според решението същото важи и за държавните органи и синдикатите.

Това означава, че шефът на предизборния щаб на НДСВ - регионалния министър Валентин Церовски, както и външният министър Соломон Паси, който е член на щаба, няма да могат да агитират по време на кампанията. Същото се отнася за управителя на София - област Олимпи Кътев, който е член на комисията по номинациите в предизборния щаб на НДСВ.

Първоначално говорителите на ЦИКМИ Бисер Троянов и Александър Александров дадоха противоречиви обяснения дали забраната за служителите на държавни органи включва и министрите и зам.-министрите. Изпаднаха в противоречие дали агитация могат да правят и държавни служители.

"Доколкото министрите и зам.-министрите са политически лица - отговорът е ясен, да. Министрите и зам.-министрите са членове на политическия съвет - те са политически обвързани с една политическа сила, за тях не важи тази забрана", заявиха Троянов и Александров. Що се отнася до държавните служители, освен ако за структурата, в която те работят, няма изрично условие за деполитизация, те биха могли да участват в агитацията в извънработно време или ако си вземат отпуск.

Впоследствие се оказа, че ограничението за агитация важи за абсолютно всички държавни органи, независимо дали са деполитизирани или не. А на изричен въпрос дали след като министрите и зам.-министрите представляват държавния орган, който ръководят, те могат да агитират, бе обяснено: "Когато са кандидати! Ако не са - не трябва!".

"Както е записано в това решение, държавни органи не могат да участват в предизборна агитация. Доколкото всяко министерство е държавен орган, негови служители не могат да участват в предизборна агитация, освен ако бъдат регистрирани като кандидати и излязат в платен служебен отпуск. По тази логика и самият министър не може", интерпретира приетото от комисията решение Троянов.

Общинските комисии ще интерпретират спорните казуси с агитацията

Малко по-късно обаче Александров обясни, че всеки конкретен казус ще бъде решаван поотделно и е въпрос на интерпретация какво точно означава да участват в предизборна агитация. Според него самият факт, че министрите са в предизборния щаб, все още не значи, че агитират. Решението ще бъде на Общинските избирателни комисии. Той допълни, че решенията на ЦИКМИ в момента са общи и ще бъдат детайлизирани в специални методически указания до комисиите по места.

Според друг член на ЦИКМИ -Сабрие Сарунджиева обаче - сензация няма. "И досега е било така!", заяви тя и обясни, че ако министрите или което и да е от другите лица, които текстът засяга, си вземат отпуск, могат да участват в агитацията като застъпници на въпросните кандидати. По думите ѝ нямало проблем да допишат изрично в решението си думата "застъпници", но според нея нямало такава нужда.

Казусът идва от факта, че с решението си ЦИКМИ реално дописва закона за местните избори или поне така излиза от интерпретацията на говорителите.

След няколко скандала при предишни избори, министрите излизаха в служебни отпуски, за да агитират в полза на даден кандидат. Така е и според чл. 47 от закона - кандидатите за съветници или кмет, които заемат държавна или общинска служба с ръководни функции или са пряко служебно ангажирани в провеждането на изборите, трябва да излязат в платен служебен отпуск.

В днешното решение обаче ЦИКМИ изрично налага ново ограничение - тези лица могат да участват в агитация "само ако са регистрирани като кандидати за съветници или кметове и при спазване на условията на чл. 47 от закона за местните избори".

Споделяне

Още от България