Министрите игнорираха смесения консултативен комитет България - ЕС

Нито един министър не уважи откриването на 9-то заседание на смесения консултативен комитет ЕС - България, съобщи БНР. Заседанието започна тази сутрин край София. Празни останаха местата в залата, отредени за вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, за министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и за зам.министъра на икономиката Евгения Колдамова.

Заради неуважението, което демонстрира кабинетът, президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев поиска в заключителния документ от срещата, който ще се приеме утре, да бъде изразен протест от незаинтересоваността на изпълнителната власт. А съпредседателят на комитета от страна на Европейския съюз Анри Мало апелира към присъстващия на форума представител на Европейската комисия да окаже натиск върху българското правителство за реален и ефективен диалог с представителите на гражданските организации.

И от министерството на икономиката, и прессъветникът на министъра по европейските въпроси обясниха, че Шулева и Кунева не можели да отидат на консултативния съвет, защото били на заседание на правителството. От ведомството на Шулева уточниха, че зам.министър Колдамова е отишла на заседанието, макар и със закъснение, и изнесла доклад. Преди това тя е трябвало да присъства на конкурс по програма ФАР, за което организаторите на смесения консултативен комитет били уведомени.

Смесеният консултативен комитет е гражданска организация, която в страните кандидатки като България би трябвало да повтаря модела за диалогичност и съвместно търсене на решения между изпълнителната власт и неправителствените организации, установен в рамките на Европейския съюз. Представителите на българските работодателски и синдикални организации обаче днес за пореден път имаха повод да се оплачат пред колегите си от страните членки на ЕС, че българското правителство системно бяга от диалог по ключовите икономически и социални въпроси.

Съпредседателят на комитета от българска страна Божидар Данев заяви, че именно по тази причина 90% от българите не знаят що е то общо законодателство на ЕС, какво следва от приемането му и доколко бизнесът и гражданите у нас са готови да го приложат.

Преди разгарянето на скандала, в своето експозе представителят на Делегацията на Европейската комисия заяви, че през последните 12 месеца в България е налице впечатляващо развитие, затова Еврокомисията е готова да съдейства за приключване на преговорите с България догодина, за да е възможно и членството ни в ЕС през 2007 година.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?