Мирните преговори за Сирия продължават на 14 март

Мирните преговори за Сирия продължават на 14 март

Нова серия от преговори за намиране на изход от сирийската криза ще се състои в Женева от 14 до 24 март по егидата на ООН, а после ще има пауза от около 10 дни и след това разговорите ще продължат, предадоха световните агенции, като цитираха специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Делегациите ще започнат да пристигат днес и в идните дни в Женева, каза Де Мистура.

Разговорите по същество ще започнат в понеделник на 14 март и няма да продължат след 24 март. След това ще има пауза от между 7 и 10 дни и после разговорите ще продължат, поясни Де Мистура. По повод на прекратяването на огъня в Сирия емисарят на ООН заяви, че от гледна точка на ООН то е безсрочно, съобщиха световните агенции.

Де Мистура посочи, че по време на 10-дневните преговори акцентът ще бъде поставен върху съставянето на ново правителство в Сирия, изготвянето на нова конституция и организирането на парламентарни и президентски избори в срок от 18 месеца, предаде Франс прес.

Днес в Женева пристигнаха представители на различни структури на ООН, участващи в преговорите, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Поредните преговори за Сирия от 14 до 24 март ще бъдат отново непреки. Такива бяха и преговорите, състояли се в Женева между 29 януари и 5 февруари, допълва ТАСС. Тогава разговорите бяха прекратени заради засилване на руските въздушни удари в Сирия, припомня Франс прес.

След това обаче по инициатива на САЩ и Русия в Сирия беше договорено прекратяване на огъня и то влезе в сила на 27 февруари.

Сирийският режим обяви, че ще прати делегация в Женева, но сирийската опозиция все още не е взела решение, отбелязва Франс прес.

Генералният координатор на Висшият преговорен комитет, обединяващ ключови сирийски опозиционни и бунтовнически групи, Рияд Хиджаб каза, че неговата организация ще прати първо малка делегация в Женева. Тя ще се срещне със специалната работна група към ООН, която наблюдава спазването на прекратяването на огъня в Сирия. Тази група, съпредседателствана от САЩ и Русия, е планирала заседание за днес в Женева.

Друга работна група за Сирия, тази за хуманитарната помощ, също създадена от Москва и от Вашингтон, имаше заседание тази сутрин. Целта ѝ е да организира заедно с ООН доставките на хуманитарна помощ в обсадените сирийски градове, посочва Франс прес.

След приключване на заседанието на тази група Де Мистура съобщи, че за 4 седмици ООН и неговите партньори са доставили помощи за 238 845 души в Сирия, живеещи в зони под обсада или труднодостъпни райони, предаде Франс прес.

Това е добър резултат. Миналата година резултатът беше нулев, припомни Де Мистура.

Неговият специален съветник по хуманитарните въпроси, норвежецът Ян Егеланд уточни, че помощ е доставена в 10 обсадени зони. Все още 6 зони не са били достигнати, сред които Дарая, Дума и Дейр аз Зур. Там 200 000 души са в клопката на обсадата на групировката Ислямска държава, каза Егеланд.

Координаторът по хуманитарните въпроси на ООН за Сирия Якуб ел Хило пък обяви, че до края на април ще бъде доставена помощ за 870 000 души в труднодостъпните райони на Сирия, предаде Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?