Мистериите около "Арктик сий" остават и след откриването му

Мистериите около "Арктик сий" остават и след откриването му

Мистерията около изчезването на кораба "Арктик сий" в Балтийско море остава, въпреки че Русия обяви, че е арестувала неговите похитители. Засега руските власти са съобщили единствено, че са арестували четирима естонски, двама латвийски и двама руски граждани и че екипажът е освободен. Разследването на случая бе засекретено и руското министерство на отбраната предостави съвсем малко подробности.

Похитителите на "Арктик сий" поискали откуп и заплашили, че ако парите не бъдат платени, ще взривят кораба, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

"В момента с похитителите и членовете на екипажа на кораба продължават дознателните действия", съобщи министерството.

При нападението срещу кораба похитителите са били въоръжени. Те изхвърлили оръжието зад борда едва когато от военния кораб "Ладний" била дадена заповед корабът да спре. При предварителния оглед на "Арктик сий" била намерена надуваема лодка с мощен извънбордов двигател и приспособления за вдигане на лодката на борда на кораба.

От руското министерство на отбраната все още отказват да съобщят къде се намира "Арктик сий".

Същевременно липсата на достатъчно информация подхранва търсенето и разпространението на различни версии.

Вестник "Вашингтон поуст" отбелязва, че Москва не е дала разумно обяснение защо някой ще иска да отвлича стар кораб, натоварен с дървен материал. Според шведските власти през последните няколко века няма отвлечен кораб в Балтийско море. Някои анализатори са на мнение, че прекалено секретната операция говори за намеса на държавата и за възможност корабът да е бил натоварен с друг товар, може би ядрени материали.

Финландски представители са потвърдили, че в края на юли в пристанището Пиетарсаари пожарникари са направили радиационни тестове на товара на кораба, което е необичайно. Резултатите обаче са били отрицателни.

В. "Таймс" добавя нов нюанс към мистерията, като съобщава за появили се спекулации, че "Арктик сий" е превозвал контрабандно оръжие и наркотици.

Пожелал анонимност шеф на финландския оператор на кораба "Солчарт мениджмънт", представил хипотезата, че цел на похитителите може да е бил таен товар, качен на кораба, докато той бил в Калининград за ремонт, преди да отплава за Финландия, за да бъде натоварен с дървесина, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Запознат със случая руски бизнесмен, цитиран от изданието, пък е на мнение, че част от 15-членния руски екипаж на кораба е бил в заговор с бандата за отвличането му, за да се иска откуп от собственика на кораба.

Товарният кораб, управляван от финландска компания с руско ръководство, трябваше да достави дървен материал за 1.8 млн. долара до алжирския пристанищен град Бежая на 4 август, но не се появи там.

Редакторът на издавания в Русия "Морски бюлетин – Совфрахт" Михаил Войтенко заяви на пресконференция, цитиран от "Индипендънт", че отвличането на кораба е струвало повече отколкото корабът заедно с товара.

"На съда е имало съвременни средства за комуникация и аварийна сигнализация. Той се е намирал във води, където мобилните връзки функционират. Да отвлечеш кораб без никой да издаде звук и да не се задейства нито една аварийна система за сигнализация - вие можете ли да си представите такова нещо? Аз не мога", коментира Войтенко.

Според него в случая може да са замесени в някаква степен и руските тайни служби. "Смятам, че тук става въпрос за държавни интереси, че заинтересованите страни са намерили някакво решение и са се договорили да не разгласяват информация", казва експертът цитиран от в. "Дейли телеграф".

Същевременно представители на морските служби на Малта, цитирани от Франс прес, заявиха, че "Арктик сий" въобще не е изчезвал от радарите. Местонахождението му е било известно през цялото време след отвличането му през юли, но властите на Швеция, Финландия и Малта – страната, под чийто флаг плаваше корабът.

Представителят на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин също призна, че журналистите през цялото време са били дезинформирани от съображения за сигурност.

Руският делови всекидневник РБК съобщава, позовавайки се източници от разследването, че похитителите на кораба са поискали 1.5 милиона долара откуп от руската застрахователна група "Ренесанс". Информацията е потвърдена и от представител на застрахователите. На 3 август в компанията позвънило неизвестно лице, което поискало откуп за кораба, заплашвайки, че в противен случай той ще бъде потопен, а екипажът – разстрелян.

Цитирани от вестника експерти твърдят, че това е първият случай на отвличане на кораб в шведски териториални води от 50 години насам. Според тях отвличането е било щателно планирано, а похитителите са имали информация за курса, товара, цената на кораба, както и от кого е застрахован.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?