Митрополит Антоний: Псалм върху сграда е маркетинг и църквата е против

Митрополит Антоний, архивна снимка БГНЕС

"Българската православна църква не толерира изписването на свещени текстове по фасадите на сградите”, коментира Западно и Средноевропейският митрополит Антоний изписването на 91-я псалм от Библията върху луксозната сграда на улица "Латинка”, в който се оказа, че имоти на изключително изгодни цени са си купили зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов и правосъдния министър Цецка Цачева, която подаде оставка заради скандала.

Съсобственичката на фирмата "Артекс", построила сградата с буквите, Весела Мирянова обясни, че Цветанов оценил енергийната защита на надписа на сградата като си избрал жилище там.

Митрополит Антоний обаче обяви изписването на псалма по-скоро като маркетингов прийом, отколкото реално той да дава някаква защита на живеещите в зданието. По думите му това в никакъв случай не е свидетелство за чиста християнска вяра, а напротив – афишира се точно обратното.

"Църквата има практика за освещаване на дом. Едно формално вграждане на текст или поставяне на икона без вярата, която трябва да имаме, е безсмислено", коментира владиката

"Енергийната защита е нашата молитва. Всичко останало са спекулации. Църквата не толерира този начин на спекулиране със свещените текстове”, каза митрополит Антоний пред Нова телевизия в понеделник.

Владиката коментира и опрощаването на дълговете на вероизповеданията с приетите поправки в закона, от които трябваше да се възползва Мюфтийското, но след скандал управляващите решиха да се коригират и да дадат десетгодишна отсрочка на вероизповеданието за погасяване на малко над 8 млн. лв. към хазната. .

"Българската православна църква нито е инициирала, нито е вносител на искания за  опрощаване на каквито и да е дългове. Българската православна църква няма дългове, ако има – те са незначителни”, заяви митрополит Антоний.

"Гарантирането на националната сигурност няма как да стане чрез опрощаването на дългове или чрез ограничаване на финансирането на даренията отвън”, коментира още митрополит Антоний аргументите на вносителите на спорните поправки за необходимостта от одобрението им.

По думите му и в момента има закон, с който може да бъде проследена всяка една по-голяма сума, която идва като дарение от чужбина.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?