Младеж от Нигерия е приет във всички престижни университети в САЩ

Седемнадесет годишен младеж, роден в Нигерия и израснал в САЩ, е приет едновременно в осемте най-престижни университета в света от т.нар. “Бръшлянова лига”, съобщава списанието The Source, цитирано от сайта “Дневник”.

По-рано тази седмица стана ясно, че същото постижение е постигнал и българинът Стефан Стойков, който живее в Щатите от 8-годишен.

Нигериецът Харолд Еке, също като Стойков, е пристигнал със семейството си в САЩ на осем годишна възраст. Завършил е с отличие гимназията "Елмонт" в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк, но не първи, а втори във випуска си с общ успех от 100.5%.

Мечтата му е да бъде неврохирург и да работи върху лек за Алцхаймер, за да помогне на баба си, която е диагностицирана с дегенеративното заболяване когато момчето е на 11 години. Иска да учи химия и невробиология и макар че още не е избрал къде да отиде, казва, че клони към "Йейл", защото е участвал в ученически модел на ООН там и му е харесал хъсът на възпитаниците му.

В момента Еке е сред финалистите в конкурса на "Интел" за млади учени за 2015 г. с изследванията си върху болестта на Алцхаймер. Освен това младежът организира менторска програма в училището си, за да помогне на повече ученици да се подготвят за кандидатстване в Бръшляновата лига.

Споделяне

Още от Свят