Младежи протестират срещу спирането на "Белене", от БСП "само им помагат"

Снимка: БГНЕС

Младежи протестираха в София срещу увеличението на цените на тока и спирането на проекта "АЕЦ "Белене", като пресичаха многократно булевард "Васил Левски" пред СУ
"Свети Клиент Охридски", съобщи БТА във вторник.

Техни представители бяха приети от депутати от БСП в парламента и обясниха пред медиите мотивите си за инициативата.

Протестът е организиран спонтанно във "Фейсбук", посочи пред журналисти в парламента Александър Трайков, който е от Плевен и учи финанси в Стопанската академия в Свищов. Той уточни, че в протеста са участвали около 150 младежи. Според Трайков увеличението на цената на тока ще направи икономиката ни неконкурентоспособна, АЕЦ "Белене" ще отвори работни места и ще привлече инвестиции в област Плевен, а младите хора ще останат в България.

Младежите пресичали улицата на пешеходна пътека, за да привлекат вниманието по тази тема. Те разказаха, че са се събрали огромни колони с коли, чували се клаксони и са срещнали подкрепа от минувачите за това, че изразяват гражданската си позиция. Младежите заявиха, че не са членове на БСП. Чакайте ни и на други пешеходни пътеки, предупреди Иван Гълъбов, студент в чужбина.

Депутатът от левицата Антон Кутев коментира пред БТА, че БСП подкрепя протеста, тъй като исканията са близки до тези на социалистите. Цената на тока има много общо с АЕЦ "Белене", така че борбата ни е обща, посочи Кутев. Този протест го организират младежи и студенти, ние само им помагаме, както сме готови да помогнем на всеки един протест, стига да не му попречим, отбеляза той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?