Младежи влязоха в схватки с полицията в парижко предградие

Младежи влязоха в схватки с полицията в парижко предградие

Буйстващи младежи се сблъскаха с полицията в ранните часове тази сутрин в парижкото предградие Аржантьой, след като млад човек на мотоциклет загина в пътен инцидент, за който някои хора в квартала обвиняват полицията, съобщи Ройтерс, цитирайки вестник "Паризиен" и местни жители.

Вълненията в Аржантьой в северните покрайнини на френската столица са поредният изблик на размирици в момент, когато Франция е в обстановка на строги карантинни ограничения заради епидемията от коронавируса, довели до изостряне на социалното напрежение.

Видеокадри по социалните мрежи показаха как отреди от полицейските сили за борба с безредици навлязоха в жилищния район. Някои младежи хвърляха фойерверки, събаряха спирки на градския транспорт, преобръщаха и палеха контейнери за боклук, а полицията се опитваше да ги усмири със сълзотворен газ.

Близки на загиналия в пътния инцидент младеж, идентифициран като Сабри Шуби, на 18 г., казаха, че смъртта му е причинена от сблъсък с полицейска кола. От парижкото полицейско управление засега не са отговорили на искане за коментар по случая.

Миналия месец подобни безредици имаше и в други жилищни квартали в околностите на Париж. Много предградия на големите френски градове, в които във високи жилищни блокове живеят хора с ниски доходи, често стават горещи точки на гняв и размирици поради социалното и икономическо неравенство и в резултат на оплаквания от прекалено твърда полицейска тактика, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа