Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Младежите завършват ненужни на бизнеса специалности

32 коментара
Младежите завършват ненужни на бизнеса специалности

Все по-слаба е връзката между броя и специалностите на новоприетите и обучаващите се студенти с потребностите на бизнеса, не се отразяват и реалните нужди от кадри в отделните отрасли и производства. Това сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК) за състоянието на работната сила у нас в периода 2005-2009. Организацията от години алармира за този проблем, който вместо да се решава, се задълбочава.

“Развитието на образователната система сериозно се отдалечава от реалните потребности на икономическите сектори. В структурата на заетите лица се наблюдава концентрация в групите и в професии с по-ниска квалификация и професионална подготовка. Най-много са заетите в икономическите дейности търговия, ресторантьорство, строителство и производство на облекла“, са изводите в доклада.

Свидетелство за засилващата се деформация квалификацията на младите хора да не отговаря на нуждите на бизнеса е нарастващият брой на новоприетите студенти в програми с академична ориентация, особено силно изразено през 2009 г.

Най-висок и изключително преобладаващ е процентът на новоприетите студенти в направление стопански науки и администрация – 42.15% за професионалните бакалаври и 24.86% при бакалаврите и магистрите за учебната 2009/2010 г. С всяка изминала година намалява относителният дял на новоприетите професионални бакалаври и на бакалаврите и магистрите в технически науки и специалности.

Много рязък е спадът на относителния дял на новоприетите професионални бакалаври от направление здравеопазване – с над 50% от 13.27% на 6.08, т.е. почти двойно, което е реална опасност за нормалното функциониране на системата на здравеопазването и трудно може да бъде компенсирано в близко бъдеще.

Анализът показва, че между 27 и 32 на сто от завършилите средно и висше образование през 2008 и 2009 година са заети в търговията. На втора позиция сред икономическите дейности, в които се реализират младите хора, е ресторантьорството. От друга страна, като брой заети лица, ресторантьорството е на осмо място през 2008 г. и на десето място през 2009 г., което е показателно за сериозното разминаване между подготовката на учениците и студентите и реалните потребности на икономиката.

В търговията на едро са започнали работа близо 13 на сто от завършилите през 2009 г., със строежи на сгради и специализирани строителни дейности се занимават близо 5.5% от завършилите през 2009 г. В производство на облекло и производството на хранителни продукти са се реализирали съответно 4.27% и 3 % от завършилите през 2008 г. и 3.76% и 3.71% от дипломиралите се през 2009 г. Към дейности по охрана и разследване са се насочили 2.11% и 2.25% от завършилите съответно през предходните две години. Към “Хотелиерство” са се насочили 2.09% от завършилите през 2008 г. и 1.81% през 2009 г.

Сред най-често срещаните професии са продавачи и снабдители (23%), шофьори (11%) , сервитьори и бармани (11%), охранители и пазачи (10%), счетоводители (9%), учители (8%).

В България през периода 2004-2007 г. по-малко от половината завършили средно образование продължават обучението си във ВУЗ. Въпреки че има положителни тенденции по този показател, страната ни все още е на едно от последните места в Европа. При това, разликата с водещите страни трудно ще бъде преодоляна при съществуващите тенденции в развитието на системата на образованието. Делът на работната сила и заетите лица с висше образование е под средното равнище за страните-членки на ЕС.

Общоевропейската тенденция на намаление на процента на ранно напускащите училище (2005г. - 15.8 %, 2008г. - 14.9 %). се наблюдава и в България (2005г. – 20.4 %; 2008г. – 14.8 %). Въпреки намалението на процента на ранно напускащите училище, по този показател България е далеч от страни като Полша (5.0%) Словения (5.1%), Чехия (5.6%), Словакия (6.0%), Литва (7.4%) и Финландия (9.8%).

Много сериозно е изоставането на страната ни в ученето през целия живот. На фона на общоевропейската тенденция на лек спад от 9.8 % до 9.5 %, в България се отчита незначително повишение от 1.3 % до 1.4 % на лицата, участващи в различни форми на образование и обучение. Въпреки тази положителна тенденция, обаче, по процент на участие в системата на учене през целия живот заемаме последно място сред страните-членки на ЕС през целия наблюдаван период.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. B.A.
  #33

  Университет за Телекомуникации .....

 2. ..
  #32

  Ами нормално е да няма интерес към висшето образование във всички насоки. Така или иначе, висшистите пак остават най-бедни и немотивирани да учат. Сервитьорите, барманите, продавачите и касиерите в големите вериги взимат повече пари отколкото административен персонал, тип чиновник. Отделно, че маникюристите, фризьорите и повечето в този бранш не си знаят парите. Няма смисъл да се учи висше, като пак си принизен с другите. Естествено е да няма мотивация за никаква форма на образование и обучение - само се дават пари, без да се възвръщат или увеличават някога.

 3. бамааму
  #31

  И откога и откъде накъде "бизнесът" ще опрееделя какво да се учи в България? Тва вече минава секви граници. Държавата да отделя начи пари за образование (коит вече междувпрочем клонят към нула) и "бизнесът" да заповяда да си избира. А не може ли "бизнесът" да благоволи да си плати за обучение на кадри квит му трябат?

 4. eдин
  #30

  То, за работа при мутрите не е нужно да си учил кой знае какво. Важното е да си як и пъргав и да имаш правилното отношение:) Любознателността и задаването на въпроси не се поощряват.

 5. бос
  #29

  е в преподавателите и техната компетентност. Правят се програми според това кой преподавател какво знае и в резултат се оказва че те са хора с ниско равнище на компетентност според изискванията на времето.

 6. user
  #28

  ami pla6taite pove4e pari na tezi, koito vi trqbvat be "rabotodateli"

 7. Съгласен
  #27

  Обучавани от УНССейски сдуханяци ! Кой ще ги иска такива !!!???

 8. Пазар
  #26

  Ако хората учат на свои разноски, какво от това?Може би сегашният бизнес не е съвсем адекватен, а новите специалисти ще започнат адекватен бизнес по своя инициатива.Повечето от тези "анализи" са от пишман бизнес гилдия - от държавни службаши на Бекапе които никога не са работили за свой бизнес, рискувайки личен ресурс."Младежите завършват ненужни на бизнеса специалности"

 9. развеселен
  #25

  За разлика от комунистическо, когато всеки новозавършил висшист вземаше по 170 лв, сега човек може шредвариотелно да си направи сметката.Или да завърши нещо търсено, или въобще да не следва, а да гони занаят.Обаче всеки избира някаква шашава офис специалност, брои доста пари, нищо не научава и никой не го търси с тая "професия".Накрая кой му е крив? Ами бизнесът му е крив и работодателите, че били прости.Ами аланкоолу, завърши нещо, дето сам да станеш чорбаджия и да не лопаш по вратите. Стани зъболекар, стани аптекар. Ама трябва да влезеш, пък то трудно. Трябва да учиш, пък то не е като в свободния варненскобургаски шперплатен университет.

 10. boomadafaka
  #24

  са заети в търговията + ресторантьорствотоChe to drugo ima li?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.