Младите хора по света масово не спортуват

Младите хора по света масово не спортуват

Четирима от петима младежи в глобален мащаб не са достатъчно физически активни, което е вредно за здравето им, сочи публикуван в петък доклад на Световната здравна организация, който предупреждава, че специално момичетата се нуждаят от повече упражнения.

В първия по рода си доклад за глобалните тенденции за физическата активност на подрастващите СЗО подчертава спешната необходимост от действия младите хора да бъдат разделени от екраните и да се движат повече.

"Категорично трябва да положим повече усилия или ще бъдем изправени пред мрачна здравна картина за тези младежи“, заявява един от авторите на изследването Лийн Райли.

Докладът е базиран на данни от проучвания между 2001 и 2016 г. на около 1.6 млн. ученици на възраст между 11 и 17 години в 146 страни.

Установено е, че 81% от тях не покриват препоръките на СЗО за физическо натоварване от поне час на ден – ходене, игри, каране на велосипед или организирано спортуване.

Тенденцията е притеснителна, тъй като редовната физическа активност е предпоставка за добро здраве – от подобрена сърдечна дейност до по-добро когнитивно функциониране, което улеснява учебния процес.

Упражненията са и ключ в усилията за обуздаване на глобалната епидемия от затлъстяване.

Едва 15% от момичетата в света се натоварват физически според препоръката на СЗО в сравнение с 22% от момчетата.

Момичетата са по-малко активни от момичетата във всички държави, освен в Афганистан, Самоа, Тонга и Замбия. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?