Младите мюсюлмани във Великобритания се радикализират

Доктрината на мултикултурализма е отчуждила едно цяло поколение от млади мюсюлмани, които стават все по-радикално настроени към Запада, съобщава в понеделник британският ежедневник “Дeйли майл”, цитиращ проучване на мозъчния тръст “Policy exchange”. В изследването са взели участие 1000 мюсюлмани като целта на извадката е да се представи общността във Великобритания.

Близо 40 процента от младежите между 16 и 24 година показват ярък контраст в гледната си точка към исляма спрямо своите родители и биха желали да живеят според законите на Шериата. В същото време едва 17 процента от мюсюлманите над 55 година са заявили същото.

Проучването отчита още солидна подкрепа за носенето на забрадки от жените на публични места, посещението на ислямски училища и дори смъртни присъди за мюсюлмани, които са си сменили религията.

Според вестникът най-шокиращо е, че близо 13 процента от младежите са обявили, че се възхищават на организации като Ал Кайда, който са готови да “да се бият със Запада”.

71 процента от мюсюлманите над 55-годишна възраст заявяват, че имат също толкова или повече общи неща с хората от други религии във Великобритания отколкото с последователите на исляма извън страната. Сред младите този процент е 62.

"В британската мюсюлманска общност очевидно има конфликт между умереното мнозинство, което приема правилата на западната демокрация и едно нарастващо малцинство, което не ги приема", отбеляза експертът Мунира Мирза, която е и ръководител на проекта.     

Според нея феноменът е породен от мултикултурните политики на 80-те години, които са поставили акцента върху различията и са разделили хората по етнически, религиозен и културен принцип, пренебрегвайки общата национална идентичност.

Експертът обяснява, че религиозното чувство сред младите мюсюлмани не е в съответствие с културните традиции на техните родители и че техният интерес е по-скоро на политическа основа.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?