Финансовият министър възмутен от заплатите в КЗК

"Младши експерт там взема повече от мой заместник-министър"

Който има по-добри приятели в парламента, вкарва предложения за повече пари, обясни исканията министърът

"Младши експерт там взема повече от мой заместник-министър"

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се възмути във вторник от високите заплати, които получават служителите в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на фона на заплатите на държавните служители в останалите звена на централната администрация. Въпреки високите възнаграждения в комисията било внесено предложение за увеличаване на бюджета ѝ за следващата година, уточни министърът.

Пред БНТ той обясни какви проектопромени са депозирани в парламента преди второто четене на проектозакона за държавния бюджет за следващата година. Исканията са основно за отпускане на повече средства в разходната част от записаните в проектобюджета и, по думите му, се отнасят до средства за комисии и ведомства по подобие на КЗК, които имат "приятели в парламента".

"...Има доста предложения, някои от тях са от някои комисии главно и министерства, които явно имат по-добри приятели в парламента. Примерно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има предложение за увеличаване на техния бюджет", разказа Дянков.

"Това поне аз ще съм против, ще покажа данни, които показват, че в тази комисия за младши експерт, това е най-ниската длъжност, идващ от университета, получават заплата около 1600 лева. За сравнение, моите заместник-министри получават 1580 лева,така че няма как в тази комисия допълнителни пари, поне според мен, да се дадат и да е справедливо", продължи вицепремиерът и допълни, че имало още "някъде 5-6 предложения такива, по приятелски, да ги наречем"...

При първо четене проектобюджетът на КЗК за следващата година бе намален с 400 хил. лв. Между двете четения депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев е внесъл предложение парите на комисията да се увеличат със същите 400 хил. лв. Така КЗК ще разполага с бюджет от 3 385.2 хил. лв. плюс 400 хил. лв., ако тези средства бъдат одобрени на второ четене.

Справка, с която Mediapool разполага, показва, че възнагражденията в КЗК варират от близо 4 хил. лв. месечно за председателя на КЗК до 1500 лв. за някои позиции на младши експерт в антимонополния орган. За сравнение средната заплата в България през септември е била 768 лв.

Членовете на КЗК получават 3 200 лева, ръководителите на вътрешни звена - 2400 лева, държавните експерти - 1800-2400 лева, а главните и старши експертите - 1800-1600 лева.

Тази година съставът на КЗК бе подменен от Народното събрание, като негов председател за втори мандат остана Петко Николов, предложен през първия мандат от БСП, а през втория - от ГЕРБ.

Повече пари за детски градини и образование, но не за сметка на дефицита

По отношение на второто четене на проектобюджета министър Дянков каза, че "има около 30 допълнителни предложения, две от които и ние подкрепяме, те са в областта на образованието - 30 милиона (лева) за детски градини, които... искаме 4 години, тази година да е първата, още три години да даваме по 30 милиона, така че общо да построим около 130 детски градини, така излизат. . . извинете, около 60 детски градини с тези 130 милиона лева, които ще дадем", обясни вицепремиерът и изброи къде и колко още детски градини ще се построят.

"Допълнителни 20 милиона (лева) за бюджета на Министерството на образованието, за увеличаване на единния разходен стандарт - един вид за увеличаване заплати на учителите допълнително, това също ние поддържаме", каза още Дянков.

Той отправи дежурните обвинения към комунистите, по думите му, "които най-общо взето казват вдигайте дефицита колкото можете и харчете колкото можете, тяхната тактика от 2009 година".

"Тази тактика е погрешна, тя никога не работи, нито за спечелване на избори, както те се опитаха да направят, нито пък за стабилността и за увеличаване на доходите. Така че аз ще съм против тоя тип предложения", заяви той.

Сметките на Дянков: Даваме 9 млрд. лв. повече за пенсионерите от предното правителство

В отговор на забележката, че зад сухите числа седят човешки съдби, Дянков обяви, че "човешките съдби се изчисляват с бюджетите, които са дадени".

"Аз неслучайно дадох бюджета за пенсии. Вижте, 9 милиарда и 86 милиона (лева) повече ние даваме за пенсионерите от предишното правителство, така че те като го говорят това, явно или не си знаят данните, което едва ли е така, те имаха добър финансов министър, Пламен Орешарски, или просто искат пенсионерите да забравят колко зле е било тогава", обясни министърът.

Не е ясно как Дянков е изчислил, че сегашното правителство дава с 9 млрд. лева повече за пенсии. Проектобюджетът за догодина предвижда близо 7.9 млрд. лева разходи за пенсии, докато в бюджета за 2009 година бяха предвидени 6.5 млрд. лева, а през 2008 година 5.2 млрд. лева. Дори без да се прави увеличение на пенсиите обаче всяка година разходът за пенсии расте, тъй като новоотпуснатите пенсии са по-високи.

"И при това искам да кажа, тогава инфлацията комулативно беше за целия период 2005-2009 г. близо 36 процента. При нас инфлацията е около 10 процента, така че с други думи, тези увеличения значат много повече от това, което е било там", продължи Дянков.

Той посочи още един пример за щедростта на правителството на ГЕРБ спрямо поведението на предишното правителство. "За култура през 2012 г. сме дали над 180 милиона лева, при Вежди Рашидов. Най-добрият предишен бюджет при Стефан Данаилов е бил 125 млн. лв. С други думи, ние с 50 процента сме увеличи само 2012 г., 2013 г. е още по-висока, парите за култура".

Тук Дянков е прав, защото той стана известен с поведението си на "меценат" на културата, раздаващ пари за археология, ремонт на театри и строеж на музеи.

Запитан дали смята, че българите живеят по-добре, отколкото в началото на мандата на ГЕРБ, Дянков отговори:

"Те, повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните са, че живеят по-добре. Проблемът е, че общата ситуация е доста песимистична в цяла Европа и ти като виждаш постоянно стачки, уволнения, ето вчера обявиха, че 30 хиляди гърци си загубват работата в държавната администрация, безработицата е по-голяма и в България. Това, бих казал, е най-големият ни проблем в момента, с който трябва да се борим. Няма как повечето хора да се чувстват по-добре, но пенсионерите определено имат по-високи пенсии, отколкото са имали преди. В здравеопазването определено има много повече пари, отколкото са били преди".

Споделяне

Още по темата

Още от България