Многохиляден протест в Сидни срещу законовите ограничения на нощния живот

Многохиляден протест в Сидни срещу законовите ограничения на нощния живот

Около 10 000 души протестираха тази неделя в центъра на Сидни срещу законите, забраняващи на клиентите да влизат в кръчми или барове след 01:30 часа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Организаторите на протеста поискаха от губернатора на щата Нов Южен Уелс Майк Беърд да отмени закона от 2014 година, заради който посещенията в заведенията с жива музика са спаднали с 40 процента. Законът бе въведен след няколко насърчени от алкохола улични боеве с фатален край.

Законът предвижда също така заведенията в централните части на Сидни да сервират последните напитки в 03:00 часа и забранява продажбата за алкохол за вкъщи след 10 часа вечер.

Правителството обяви, че ще даде отговор на исканията до края на годината.

Тайсън Кох, който организира протеста, каза, че законите убиват нощния живот на града, а освен това много заведения са принудени да затворят и да закрият работни места.
Той уточни, че е създал движението "Оставете Сидни отворен" , за да окаже натиск върху правителството да промени закона, тъй като тези ограничения не са правилният отговор на въпроса как да се създаде безопасен, забавен и жив град.

Сидни може да има култура на нощния живот на световно равнище като Берлин, Ню Йорк и Амстердам. Това е нашият град и ще се борим, докато не променят закона, посочи Кох.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?