Мнозинството даде на Първанов да назначава шеф на ДАНС

Предвиденото право на президента да назначава председателя на новата Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), която ще е към МС, предизвика острата реакция на дясната опозиция при второто четене на законопроекта във вторник. Управляващите единно подкрепиха текста, като Татяна Дончева обясни, че той не противоречи на конституцията и се вписва в 17-годишната традиция МС да предлага шефа на такава институция, а президентът да го назначава със свой указ.

Заместниците на агенцията ще се назначават от МС по предложение на председателя. Изискването и към тримата е да имат 10-годишен оперативен опит, а веднъж назначени, ще имат петгодишен мандат.

Предложението на ДСБ шефът на агенцията да се предлага от МС и да се избира с квалифицирано мнозинство от парламента бе отхвърлено. Не мина и искането на ОДС назначението да става от МС или НС. Десните безуспешно настояха и за лустрационна клауза.

Въпреки сериозните им съмнения, изразявани в неформални разговори, че проектът е пълен провал, депутатите от мнозинството дисциплинирано гласуваха одобрените от вътрешните комисия текстове. Те също така се въздържаха от изказвания по време на четиричасовия дебат. С изключение на депутата от БСП Татяна Дончева, която каза на опозицията, че на последващ етап управляващото мнозинство може да промени закона, ако иска.

Дончева за правото на Гоце да назначава шеф на ДАНС

Тя запита “разпалените оратори” от дясно “какво смятат, че ще получат първо – президент или министър-председател и в зависимост от това да се напъват колкото искат да променят закона”.

Според нея в проекта е заложена екипност и максимално е избегнат рискът да се правят квоти за зам.-председателите на ДАНС.

В отговор на десните Дончева освен това напомни, че няма закон, който да забранява на сътрудници на ДС да заемат длъжности в държавни институции, каквато е ДАНС. Всичко зависи от хората, които назначават ръководството на агенцията, допълни тя.

Ако считат, че трябва да се ограничи присъствието на хора от ДС, могат да направят това, каза Дончева.

Гоце не е вечен – както не беше вечен и Петър Стоянов, както не беше вечен и Петър Младенов, независимо, че имаше конституция, в която пишеше, че президентът е председател на партията, заяви още Дончева. Тя допълни, че “ако при този президент има толерантност към хората от бившата ДС, то при следващия няма има такава толерантност”.

Според неофициална информация за шеф на ДАНС ще бъде назначен или премиерският съветник Петко Сертов, или директорът на контраразузнаването Иван Драшков.

Припокриването на функции обзсмисля институциите

Лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов сподели пред парламента личния си опит, че всички ръководители, назначени с президентски указ, в един момент започват да се числят към президентската администрация. Това се отнася и за шефовете на спецслужби, и за посланици.

Костов разкритикува заложените полицейски функции на ДАНС, които се припокриват с тези на МВР. Всяко припокриване на функции на държавни органи ги обезсилва, предупреди той.

Костов прогнозира, че новата агенция няма да работи ефективно. Настояването за лустрационен текст в закона той обясни с факта, че мафията и организираната престъпност са свързани с ДС.

Станишев не дойде да защити закона

“България е единствената уникална страна, която има такъв начин на назначаване. В нормалните европейски държави този, който носи пряката отговорност, той и назначава”, заяви лидерът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Според него се делегират по-големи функции на президента, без той да ги има по конституция.

Мнозинството отхвърли предложението на Бакалов да се задължи Станишев да дойде в парламента, за да обясни дали иска само информационна или информационно-полицейска агенция по сигурността. Лидерът на ПГ на ОДС попита дали Сергей Станишев ще поеме отговорността за назначаване на ръководството на ДАНС и какво е отношението му към влизането в нея на бивши служители на ДС.

Бакалов припомни, че проектът за лансираната от Станишев агенция е внесен от депутати и не се знае какво е становището на кабинета.

Не само според опозицията, а и според представители на мнозинството, премиерът поиска създаването на ДАНС, за да ограничи властта на вътрешния министър Румен Петков, когото не може да смени от кабинета заради силните му позиции в БСП и пред президента.

Твърде много власт за президента

ДСБ изтъкнаха, че с даденото право да назначава директора на ДАНС, президентът реално ще управлява агенцията. Това ще лиши парламентът от възможност да осъществява контрол върху ДАНС, казаха от ДСБ.

Този механизъм на назначение на практика ще бъде отнемане на правомощия на Министерския съвет, каза Атанас Атанасов от ДСБ.

Според депутатa от ОДС Яне Янев предложеният текст се цели пренаписване и суспендиране на конституцията. “Този текст се опитва да завърши пирамидата на държавно управление, която Първанов строи”, каза той и посочи, че Георги Първанов си е направил мнозинство в Конституционния съд, назначил си е още председател на ВКС и главен прокурор.

“Недопустимо е президентът да прави правителство в сянка, той работи срещу вас и вие нямате кураж да защитите политическия си интерес”, обърна се към левицата депутатът от ОДС Иван Сотиров.

Според него чрез тези законови текстове става ясно, че в президентството се правят различни конспирации за промяна на държавното устройство.

ДАНС ще има 4 главни дирекции: “Вътрешна сигурност”, “Контраразузнаване”, “Икономическа и финансова сигурност” и “Технически операции”. В специализираната администрация са дирекциите “Финансово разузнаване”, “Инспекторат”, “Информация и архив” и “Координация и информационна-аналитична дейност”.

Приетите текстове на закона предвиждат ДАНС да организира и провежда оперативно-издирвателна и оперативно-техническа дейност за наблюдение и контрол на лица, обекти и дейности.

Агенцията ще се бори с посегателства срещу националната сигурност, включително в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната. Сред функциите ѝ са предотвратяване и противодействие на посегателства срещу националната сигурност, свързани с разузнаване в полза на чужди сили, опасност за суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията, противоконституционна дейност.

“Българското ФБР” ще работи и срещу корупцията по високите етажи на властта, връзки с организираната престъпност, както и срещу различни заплахи за сигурността – икономическа, финансова, екологична.

Агентите от ДАНС ще се борят срещу международния тероризъм и екстремизъм, незаконната международна търговия с оръжие, трансграничната престъпност и миграцията, застрашаващи националната сигурност, прането на пари.

Самостоятелно или с други органи ДАНС ще осигурява контраразузнавателна защита на стратегически за страната дейности и обекти. Агенцията ще получава, съхранява, проучва, анализира и разкрива информация, получена при условията и по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

ДАНС е орган по криптографска сигурност на класифицираната информация в България и в дипломатическите и консулските ѝ представителства за придобиване, систематизиране и обработка на информация от чужди източници в интерес на националната сигурност и оперативен контрол на националния радиочестотен спектър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?