Мнозинството отново скри Станишев за проблемите в образованието

Мнозинството отново скри Станишев за проблемите в образованието

Опозицията започва събиране на подписи за вот на недоверие на правителството, ако до края на седмицата премиерът Сергей Станишев не се яви в Народното събрание, за да бъде изслушан за кризата в образованието и стачката на учителите. Това заяви депутатът от ОДС Любен Дилов – син в сряда в кулоарите на парламента, след като  мнозинството спаси министър-председателя за трети пореден път от въпросите на опозицията  по проблема. Малко след това за вот на недоверие се обявиха и от ДСБ.

"Правителството не знае как да се справи с проблема и се крие. Но ние не можем да си позволим лукса да чакаме още 2-3 седмици за този вот, докато минат изборите за местна власт. 28 октомври не е алиби", заяви Нено Димов от ДСБ. Той смята, че, за да има България бъдеще, този вот трябва да мине, защото “за да има утре, проблемите трябва да се решават днес”.

Депутатът прочете и открито писмо на учители от София до всички държавни институции, в което се настоява да бъде поискана оставката на министрите на образованието и на финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски и да се потърси отговорност на правителството за кризата в образованието. Подписка към писмото се събира в цялата страна.

Димов не смята обаче, че ако бъде внесен вот на недоверие, стачките ще спрат и преподавателите ще се върнат в класните стаи. "Стачките ще спрат тогава, когато се намери решение на справедливите искания на учителите. Не мога да си обясня - как така има пари за “Супер Боровец”, а няма пари за образование", каза още Нено Димов

От началото на стачката  за това на два пъти настояваха от ДСБ. При третия опит за призоваването на Станишев се включиха и депутати от ОДС. ДСБ искат Станишев да обясни защо за 2007 г. са заделени едва 4.2% от БВП при положение, че в 10-те ангажимента на левицата за социално-отговорно управление са предвидени пет на сто, и то от 2006 г.

29 народни представители подкрепиха предложението, 40 бяха против, а 18 гласуваха "въздържал се". "Вие отказвате да говорите с учителите, отказвате да говорите и със собствения си премиер", обърна се Дилов към управляващите. Предложението бе отхвърлено и при поисканото от Мирослав Мурджов от БНС прегласуване на предложението, защото било нормално и естествено премиерът да даде отговор какви мерки ще се приложат за решаване на учителските проблеми.

От ОДС настояват и за свикване на спешно заседание на парламентарната комисия по образование, на което да се обсъждат само и единствено проблемите с учителските протести. 

До момента ресорната парламентарна комисия е пасивен наблюдател на образователната криза.

Според  ОДС трябва да има  незабавно 50 процентно увеличение на учителските заплати, за което има резерви в бюджета. Стачкуващите преподаватели заплашиха да блокират училищата, в които трябва да се проведат изборите, което, по думите на Дилов, е много тревожно. Той обяви, че  в много общини в България близо 90% от учителите са изявили готовност да си подадат оставките.

Споделяне

Още от България