Мнозинството смята да ограничи гласуването на българските изселници в Турция

ГЕРБ планира в новия избирателен кодекс да бъдат заложени текстове, които да ограничат гласуването на българските изселници в Турция. Тази идея среща подкрепа от страна на Синята коалиция, "Атака" и РЗС, стана ясно в сряда по време на двучасовия дебат в Народното събрание за формирането на анкетна комисия, която да провери сигналите за нарушения на парламентарните избори, проведени на 5 юли.

БСП и ДПС се обявиха против създаването на такава комисия, която, по думите на социалиста Любен Корнезов е "политическа провокация към конституцията“. Той припомни, че законосъобразността на изборите е от компетенцията на Конституционния съд.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, който е сред вносителите на решението за анкетната комисия, контрира, че настоящото НС ще трябва да приеме новото изборно законодателство и затова "колкото по-добре сме подготвени с всички сигнали за нарушения, толкова по-добри закони ще изработим“.

Той допълни, че на изборите през юли половината от секциите зад граница са били в Турция и че са били разкрити "по неясни критерии“. Според него практически не е възможно в една секция там да “гласуват по 2000 души“.

"Видяхме изборния туризъм през всички тези години, тогава Любен Корнезов не излезе и не каза "не, така не може", защото имаше договорка между БСП и ДПС“, допълни Димитров.

Зам.- председателят на ДПС Лютви Местан опонира, че там, където липсва "реална аргументация, се появява политическото пристрастие“.

"Ако тезата, че в една секция в Турция не могат да гласуват повече от 1000 души, е вярна, тя трябва да се отнася и за всички останали секции, иначе става дума за пристрастие“, каза Местан. Даде и пример със секция в Мадрид, в която са гласували 2 294 души, в четири секции в Лондон - 6 814 души.

Местан определи като мит твърдението, че избиратели са гласували два пъти на различни места. "Оказва се, че при общо 4.2 млн. гласували, само 174 са двойно гласувалите, което не би могло да опорочи изборния резултат“, каза той.

Зам.- председателят на "Атака" Павел Шопов пък коментира, че ако се проверят числата, изнесени от Лютви Местан, ще проличи намесата на турските граждански власти сред изселническите организации. "Това ще постави въпроса за гласувалите в чужбина и ще задълбочи желанието на обществото той да бъде решен“, посочи Шопов.

Още преди да поеме управлението, ГЕРБ анонсира, че една от първите ѝ стъпки ще е да се изработи и приеме Избирателен кодекс, за да е ясно по какви правила ще се гласува занапред, а не поправките да се приемат в последния момент.

В крайна сметка ГЕРБ и Синята коалиция, РЗС и "Атака“ подкрепиха със 139 гласа създаването на анкетната комисия, която подобно на тази за сделките и разходите на кабинета "Станишев“, ще е на паритетен принцип и се състои от 12 народни представители. 40 депутати гласуваха "против", а двама се въздържаха. Срокът ѝ на действие също ще е 2 месеца, а за председател бе избран Явор Нотев от "Атака“.

В комисията са Тодор Димитров и Димитър Лазаров от ГЕРБ; Екатерина Михайлова и Ваньо Шарков от Синята коалиция; Кристияна Петрова и Димитър Чукарски от РЗС; Касим Дал и Христо Бисеров от ДПС; Любен Корнезов и Мая Манолова от Коалиция за България и Огнян Тетимов от "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?