МО: България не е давала съгласие за разполагане на американски танкове

Вицеадмирал Румен Николов

"Ако от американска страна поискат от нас да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е "не". Това заяви в четвъртък началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, цитиран от БГНЕС.

Коментарът му е по повод новината отпреди ден, разпространена от Франс прес, че САЩ планират да разположат 150 танка на територията на няколко страни в Източна Европа, сред които и България.

"Няма никакво основание за създаването на паника за разполагане както на американска, така и на някакви други сили и средства на наша територия. Не отговаря на истината информацията, че в България ще бъдат разположени част от 150 танка на американската армия", отрича категорично вицеадмиралът.

По думите му не е имало обсъждане на подобен план в рамките на НАТО – "нито във военната, нито във военнополитическата област".

"Това е просто изявление на американски генерал, което не може да се приеме като официално изявление, свързано с нашата бъдеща политика", коментира Николов думите на генерал Бен Ходжес, който бе цитиран, че това "е част от операция "Атлантическа решителност".

По-късно в четвъртък от Министерството на отбраната разпространиха официално съобщение по темата, в което се казва, че "на този етап няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали, за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?