МО разследва скандалния видеоклип на наши рейнджъри с обиди към иракчани

Министерството на отбраната (МО) започва разследване на случая, при който на разпространен по интернет видеоклип се вижда как български военнослужещи обиждат иракски жители, докато им раздават вода. Това съобщи говорителят на МО Владислав Прелезов пред бТВ в събота.

В петък в интернет се появи любителски клип, на който се чуват ясно думите на български военни, които се обръщат към деца и жени, докато им раздават бутилки с вода. Чуват се думите: Айде, мангали, айде елате. Ей, циганин, колко си рошав”. На момиче пък се казва: "Както ми се..., да беше две-три години по-голяма."

Записът вероятно е правен през 2004 г., когато наши рейнджъри бяха в лагера Диуания. Официално не се знае кой го е правил, но снимането на кадри от работата на нашите рейнджъри с цивилното население не е забранено.

"Ще бъда безкомпромисен, ако този материал е автентичен. Тези, които уронват престижа на Българската армия и които се отнасят с пренебрежение към човешкото достойнство, ще бъдат много строго наказани", каза пред Дарик радио министърът на отбраната Веселин Близнаков. Според него в министерството няма сигнали за издевателства или тормоз на наши военни над местното население в Ирак.

Според някои заснетите реплики могат да се приемат за груб и дебелашки войнишки хумор, но реакцията на наши военнослужещи по интернет форумите са преобладаващо негативни към случая. 

Споделяне

Още от България