МО ще прекрати договора си със собственика на гръмналите складове

Военното министерство ще прекрати договора с "Берета трейдинг" и ще поиска неустойки за неизпълнението му, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов в петък.

Той уточни, че фирмата е унищожила доста по-малко боеприпаси от количеството, което е трябвало да утилизира. Все още обаче не е ясно за какво обезщетение ще претендира държавата и дали ще има правни аргументи да го получи.

По думите на Ангелов всички изисквания и клаузи на договора между МО и "Берета трейдинг" са спазени.

Според него не е работа на българската армия да утилизира боеприпаси. Не е ясно обаче защо Ангелов не е направил нищо до момента, за да освободи ведомството от това задължение, а дори вкара разчети за утилизацията в плана за развитието на въоръжените сили.

"Берета трейдинг" от своя страна съобщи преди ден, че инцидентът е причинен от грешка на служител, предхождана от гаф на военното министерство. От фирмата съобщиха, че МО е доставило в гръмналите складове боеприпаси, които не са били описани в протоколите и са се различавали от договорените. Именно при обработката на подобен боеприпас се е стигнало до първата експлозия.

"Берета трейдинг" обясни, че до това се е стигнало, тъй като предаването на боеприпасите ставало само в присъствието на комисия от представители на ведомството без служители на фирмата. По-късно от МО обявиха обаче, че всички боеприпаси, дадени на фирмата, били приети от комисия, в която е участвал представителят ѝ Васил Трифонов и неговият подпис фигурира върху приемо-предавателните протоколи.

В петък от фирмата отново реагираха, като този път обявиха, че Трифонов е подписал протокола в качеството си на "получател", а не като "член" на комисията. Представителят на фирмата не е бил допускан в поделението, тъй като никой външен няма достъп до техническия район при товаренето на боеприпасите съгласно заповед на министъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България