Модерен център за лечение на инсулти заработи в столичната болница “Света Анна“

Сн. БГНЕС

Първият изцяло оборудван център по мозъчно-съдови заболявания работи в столичната университетска болница "Света Анна". Високотехнологичната база ще позволява най-модерното лечение на инсулти, които са водеща причина за смъртност у нас. Здравният министър Петър Москов обясни, че тези центрове са гръбнакът на мрежа, която ще се разширява във времето и ще обучава специалисти от други лечебни заведения, за да може в през следващите няколко години страната да бъде максимално добре покрита.

“Когато се установи, че даден пациент има мозъчен инсулт, моментално от "Спешно отделение", което е само на 10 метра, болният идва в един супер-модерен скенер, а след това постъпва в кататеризационната зала за лечение“, обясни директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

Разяснения в характерния си стил даде и премиерът Бойко Борисов: "На мен ми обясниха как става - буквално вместо да правят операция, директно бъркат в мозъка на човека, така като през кръвоносните системи в сърцето. Нещо изключително, невероятни специалисти. Хората излизат от тук здрави и без травматични увреждания, които носят тези сложни операции“.

Реновираните клиники по мозъчно-съдови заболявания и урология в болницата бяха открити от премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов. Здравният министър съобщи, че обновяването е възможно благодарение на успешния мениджмънт на новото ръководство на болницата.

“Новото ръководство промени начините на разплащане с фирмите, начините на сключване на външните договори и от това останаха пари за увеличение на работните заплати и за ремонти дейности”, посочи той.

Споделяне

Още от България