Могъщият тайфун Миндуле връхлетя района на Токио

Контролната кула на токийско летище спря работа

Могъщият тайфун Миндуле връхлетя района на Токио

Могъщият тайфун Миндуле връхлетя днес сутринта върху района на Токио, като властите предупредиха за възможни свличания на земни маси, наводнения и високи вълни около и в японската столица, предаде ДПА.

Стихията от снощи вилнее с проливни дъждове и силни ветрове над централните и източни префектури, което затрудни транспорта.

На места са паднали валежи от порядъка на 200 до 400 литра на квадратен метър.

Скоростта на ветровете на Миндуле достига 126 км/ч, с пориви до 180 км/ч. Прогнозите са тайфунът да се придвижи на север над региона Тохоку и утре да достигне най-северния от главните японски острови – Хокайдо.

Японската телевизия излъчи кадри с щети на отделни места из региона. Къща е загубила голяма част от покрива си, а от друга са паднали керемиди. Влак на по-слабо натоварена пътническа линия в Западно Токио е трябвало да бъде спрян, след като почвата под релсите е поддала, съобщи Японската телевизия. Никой не е пострадал.

Силните дъждове доведоха до прииждане на реки, а властите предупредиха, че са възможни наводнения и свлачища.

Силните ветрове на тайфуна Миндуле принудиха авиодиспечерите да напуснат контролната кула на международното летище "Нарита", а това спря всички полети на една от двете главни аерогари на Токио. На другото основно летище на японската столица бяха отменени стотици полети, предаде Асошиейтед прес.

Летище "Нарита", което се намира извън Токио, заяви, че 85 международни и около 30 вътрешни полета са били отменени. Над 400 вътрешни полета бяха анулирани на другата основна токийска аерогара, "Ханеда".

"Нарита" беше затворена в 14.20 ч. (8.20 ч. българско време), след като десетте авиодиспечери напуснаха кулата, когато скоростта на вятъра достигна 126 км/ч. Седем заминаващи полета бяха задържани, преди кулата да заработи отново към 15 ч.

Това е първият случай, когато кулата на летище "Нарита" преустановява работа заради тайфун, отбелязва АП. Иначе това се е случвало по време на разрушителното земетресение с магнитуд 9 през март 2011 г.

Миндуле е деветия тайфун в Япония за този сезон. Междувременно тайфунът Компасу се трансформира в тропическа депресия, като преди това върлува над северния японски остров Хокайдо.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?